HírekPraktikák

Böjti menü sztárjai – 1. rész

A napi menü megtervezése nagy kihívások elé állít minket mindennap, de különösen nehéz egy olyan időszakban, amikor törekszünk a húsmentes étkezésre. A változatos étrend biztosítása érdekében főzhetünk akár tavalyi, megfelelő körülmények közt tárolt hazai zöldségből vagy gyümölcsből, ugyanakkor sok lehetőséget rejt a helyi forrásokból származó frissen termesztett növények felhasználása is, amely révén nemcsak az egészségünket, hanem a magyar termelőket is támogathatjuk. A teljesség igénye nélkül nagyszerűen felhasználható böjti fogásainkhoz a szinte mindig elérhető burgonya, vöröshagyma, fejes káposzta, sárgarépa, száraz bab, alma, körte valamint a már márciusban is frissen fellelhető madársaláta, hónapos retek, újhagyma, valamint medvehagyma.

Cikkünk első részében az utóbbi csoport képviselőire fogunk részletesebben kitérni, amelyek fogyasztása elsősorban főzés nélkül javasolt gazdag aromáik és magas vitamintartalmuk miatt.  Szemezgessetek bátran és egyetek finomakat maradékmentesen!

Az alacsony, akár 2-3 °C-on is csírázni képes klasszikus piros hónapos retek az egyik legkorábban elérhető friss zöldségféle a hosszú téli időszakot követően.  Ropogós elemként kiválóan működik egy vajas-sajtos kenyéren is, de ha valami különlegesre vágysz, próbáld ki a csodás ázsiai reteksalátát. Biztosan nem fogsz csalódni.

Tavasszal a piacokon szintén az elsők között tűnik fel a nagyon közkedvelt újhagyma, amely önmagában is kiváló szendvicsfeltét, azonban egy kis tojással megbolondítva még gazdagabb ízélményt nyújt újhagymás tojáspástétom formájában. Bátran próbáljátok ki ezt is!

Márciusban szinte elsőként örülhetünk a salátafélék, többek között a madársaláta megjelenésének is. Természetesen ezek magukban rágcsálva is kiváló ételként szolgálnak, de egy kis kreativitással önálló, a böjti szokásokhoz igazodó fogásokat is készíthetünk belőlük.  Egyik kedvencünk a maradékmentő kenyérsaláta receptje.

A tavasz egyik újabb hírnöke a medvehagyma is. Bár nyers formájában is elképesztően sokrétű felhasználási módja ismert, a főzés-sütés által sem veszít sokat értékes aromáiból. Tehetjük fűszervajhoz, salátákhoz, szószokhoz, körözöttbe keverve, ugyanakkor tökéletes hozzávalója lehet a tésztaételeknek is, sőt ínycsiklandó pogácsa is készíthető belőle.

Kapcsolódó tartalmak

Böjti menü sztárjai – 2. rész

Maradéknélkül

Együttműködés a Wageningen Egyetemmel

admin

Finnország is küzd az élelmiszerpazarlás ellen

admin