A rebarbara egy édeskés ízű zöldség, amely nemcsak finom, hanem ásványi anyagokban és antioxidánsokban is rendkívül gazdag. Sokunk számára a rebarbara kizárólag eperrel párosítva képzelhető el, azonban ennek a különleges zöldségnek ennél sokkal több felhasználási lehetősége is van. Lássunk néhány ötletet, hogy elfogyjon a rebarbara maradék nélkül!
Ha a szerencsésebbek közé tartozunk és a kertünkben is megtalálható ez a növény, júniusig gondoskodhatunk a folyamatos friss utánpótlásról. Ha azonban piacról szerzünk be egy nagyobb mennyiséget, gondosan ügyeljünk annak helyes tárolására, nehogy hulladékként végezze. A hosszabb eltarthatóság érdekében a levelektől megfosztott szárakat tekerjük egy megnedvesített papírtörlőbe/konyharuhába, s már mehet is egy lezárt dobozban vagy zacskóban a hűtőszekrénybe. Így akár 1- 2 hétig is friss marad. A fagyasztást is jól tűri: tisztítás és a külső héj eltávolítása után fagyaszd le egy tálcán 2-3 cm-es darabokban, majd porciózd légmentesen záródó edénybe/zacskóba. Pofonegyszerű és még előfőzni sem szükséges!
A tárolási praktikákon túl 6+1 tippet gyűjtöttünk össze a rebarbara elkészítésére vonatkozóan, hogy ne csak a klasszikus desszertekben tündököljön ez a sokoldalúan felhasználható növény.
-
Rebarbarás lekvár, szörp
A rebarbarából kiváló lekvár és szörp is készíthető. Ízesíthetjük az epren túl, málnával, naranccsal, de a vaníliával, fahéjjal, vagy akár gyömbérrel is kitűnően harmonizál.
-
Rebarbarás szósz/mártás
A rebarbarából remek szósz varázsolható, amely tökéletesen fog illeszkedni húsételeinkhez, sajtokhoz, desszertekhez és még a bundáskenyérrel is ízletes. Készíthetjük a mártást szegfűszeggel és mézzel, banánnal és fahéjjal, vagy éppen szőlőlével is.
-
Rebarbarás krémleves
A rebarbara ízét tekintve valóban inkább egy gyümölcsre emlékeztet, így tejszínes krémlevesként elkészítve sem tudunk nagyon mellé lőni.
-
Rebarbarás saláta
Ízvilága tökéletesen illik a zöld salátákhoz is, amely rendkívül gyorsan elkészíthető és variálható.
-
Főzelék a menzán túl
Enyhén savanykás íze egy egyszerű burgonyafőzeléket is képes feldobni. De érdemes kipróbálni a rebarbarás tökfőzeléket is.
-
„Desszertarzenál”
A rebarbarából sokféle desszert készíthető! Íme néhány közülük inspirációként: az egyszerű, de nagyszerű rebarbarás morzsasütemény és rebarbarás muffin, a szemet is gyönyörködtető rebarbarás mandulás pite, a túróval készült változat, a diós bundás süti, vagy éppen ez a pudingos csoda.
+1
Így a végére mégiscsak visszatérve az eperhez, egy kevésbé tipikus desszertet ajánlunk figyelmetekbe, amely nagyon jól fog esni az egyre melegedő időben. Próbáljátok ki epres rebarbarás kompótot vanília fagyival!
Ha tehetitek, tegyetek próbát mindegyikkel és persze hű társáról, az eperről se feledkezzetek meg, hiszen már éppen megkezdődött a szezonja!