HírekPraktikák

Tavaszi nagytakarítás a hűtőszekrényben is

Tavasszal megújul a természet: szebbnél szebb virágok bújnak ki a földből, a fák rügyei is megjelennek már, és a madarakat is egyre többet halljuk énekelni. A húsvét közeledtével mi is igyekszünk saját környezetünket újjá varázsolni. A vendégek érkezéséig alaposan kitakarítunk mindent és látványos húsvéti dekorációval díszítjük a lakást. A finomságok biztonságos tárolására szolgáló hűtőszekrény tisztán tartásáról sajnos viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ez kiemelkedő fontossággal bír az élelmiszerek frissességének megőrzése, s ezáltal az élelmiszerpazarlás megelőzése, valamint a hűtőszekrény hatékony működtetése szempontjából. A húsvéti ünnepekre való készülődés tökéletes alkalmat teremthet arra, hogy bevezessünk néhány új, fenntarthatóbb konyhai szokást. Lássuk, mire is gondoltunk pontosan!

Kezdjük az alapoknál!

Nehéz számon tartani, hogy pontosan miből mennyi van a hűtőszekrényben, ezért érdemes rászánni néhány percet, hogy átnézzük annak tartalmát. Ez terjedjen ki a fagyasztórekeszre is. Ez a módszer természetesen akkor a leghatékonyabb, ha heti rendszerességgel elvégezzük, de a húsvéti nagy bevásárlások előtt mindenképpen kulcsfontosságú.  Azt próbáljuk először felhasználni, ami lejárathoz közeli! Érdemes kijelölni egy polcot, ahová ezeket a termékeket rakjuk, hogy lássuk, mit kell hamarabb elfogyasztani. Válogassuk át a zöldséges-gyümölcsös fiókot is! Ami megromlott időközben, azt mihamarabb tegyük a kukába, így megelőzhetjük a keresztszennyezést.

Tiszta hűtő, rendes ház

Általánosságban elmondható, hogy a hűtőszekrényt havonta egyszer érdemes alaposan kitakarítani. Ezt érdemes akkorra időzíteni, amikor a hűtőszekrényben kevesebb élelmiszer van. A húsvéti ünnepi időszak előtt ezt kifejezetten indokolt elvégezni. Ha a mindennapokban vigyáztunk a hűtőnk tisztaságára, akkor ez most sem fog olyan sok időt igénybe venni. Legyünk tehát ebben is rendszeresek! Óvakodjunk attól, hogy csomagolás nélkül tegyünk a hűtőbe élelmiszert (keresztszennyeződés elkerülése miatt), s ha valami véletlenül mégis lecseppen, kifolyik, akkor azt azonnal törüljük le.

De hogyan is takarítsuk ki a hűtőszekrényt?

  • Készítsük el előre a semleges tisztítószert tartalmazó, meleg vizet.
  • Vegyük ki az élelmiszereket. Amennyiben van rá lehetőség, átmenetileg helyezzük őket hűtőtáskába.
  • A felső polctól lefelé haladjunk. Figyeljünk a részletekre! Ne hagyjuk ki a rácsokat, az üveglapokat, a zöldségtároló rekeszeket, és az ajtón lévő polcokat sem. Az ajtótömítést is tisztítsuk meg, végül pedig az ajtó külsejét, valamint a fogantyút.
  • A hűtő belsejét mindenképp töröljük szárazra, mielőtt visszapakolunk.

Leolvasztás

Ha azt tapasztaljuk, hogy túl vastag jégréteg (kb. 3-5 mm) borítja a hűtőszekrény falát, akkor mindenképpen javasolt a takarítás mellett leolvasztani is a hatékonyabb működés érdekében. Az úgynevezett „no frost” vagy „frost-free” hűtőszekrények esetében ez nem szükséges. A leolvasztáshoz a hűtőszekrényt áramtalanítsuk, a benne lévő élelmiszereket és fiókokokat vegyük ki. A leolvasztást is érdemes akkorra időzíteni, amikor kevesebb élelmiszer van a hűtőben és a fagyasztóban. Az olvadáskor keletkező víz akadálytalan távozásához fontos, hogy a lefolyó nyílást tisztán tartsuk. A jég eltávolításához ne használjunk éleseszközöket, mert az károsíthatja a készülék belsejét, és szivárgást eredményezhet. A leolvasztás végén takarítsuk ki a hűtőszekrényt, majd helyezzük vissza a fiókokat és az élelmiszereket, végül csatlakoztassuk újra a hálózathoz. Állítsuk a hőmérséklet szabályozót a legalacsonyabb fokozatra, és hagyjuk úgy legalább 3-4 órán keresztül.

Kellemes készülődést kívánunk Mindenkinek!

Kapcsolódó tartalmak

Frissült a francia élelmiszerpazarlás- elleni nemzeti megállapodás

admin

Várgesztesen jártunk

admin

Karácsonykor is tudatosan

admin