Hírek

Többféle nemzetközi elismerésben is részesült a Maradék nélkül program

Több fórumon is kiemelkedő sikereket ért el a Maradék nélkül élelmiszerpazarlás-megelőzési program. Amellett ugyanis, hogy az EU LIFE Awards 2023. évi versenyén beválasztották a legjobb 3 környezetvédelmi projekt közé, nagy elismerést jelent, hogy az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja nemzetközileg ajánlott jó gyakorlatnak minősítette a Maradék nélkül programot.

A Maradék nélkül program az elsők között indult el Európában az élelmiszerpazarlás-megelőzési nemzeti programok között 2016-ban. Az aktív és eredményes működésének, intenzív kommunikációs tevékenységének köszönhetően 2022-re minden magyart átlagosan 20 alkalommal ért el a fenntartható élelmiszerfogyasztással kapcsolatos üzeneteivel.

A Maradék nélkül egyik kiemelt fókuszterülete a gyermekkori szemléletformálás, amely keretében mostanra több mint félmillió gyermekhez jutott el a külön e célra kidolgozott, komplex Maradék nélkül oktatási anyag, továbbá harmincezernél is több gyerek és fiatal vett részt személyesen is a képzéseken. A program munkatársai aktivitásokkal is színesítik az oktatási tevékenységet. Ilyen aktualitás az idei nyári szünetre meghirdetett rajzpályázat, amelyre július 25-ig várják az általános iskolások és középiskolások jelentkezését.

A program ‒ a már hét évvel ezelőtti ‒ indulása óta nyomon követi a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, jóval megelőzve ezzel a legtöbb EU tagállamot, hiszen tagállami kötelezettséggé ez csak 2020-tól vált az EU-ban.  Jelentős eredményként emelhető ki, hogy a legfrissebb adatok szerint ‒ a program indulása óta ‒ több, mint negyedével csökkent a háztartási élelmiszerpazarlás Magyarországon.

A Maradék nélkül program 2019 óta részt vesz az Európai Bizottság Élelmiszerhulladék és Élelmiszerveszteség Platformjának munkájában. 2022-ben pedig meghívást kapott az az Európai Bizottság Állampolgári Panel az Élelmiszerhulladékokról elnevezésű programjába és az Európai Unió Közös Kutatóintézetének Európai Fogyasztói Élelmiszerhulladék Fórumába is, ezzel hozzájárulva nemcsak a magyar, de a többi uniós tagállam élelmiszerhulladék-csökkentési célkitűzéseihez is.

A több területen végzett aktív működés eredményeképpen a program idén 2 nemzetközi elismerésben is részesült. Nemrégiben beválasztották a legjobb 3 környezetvédelmi projekt közé Európában, a LIFE Awards 2023 versenyen. A hivatalos díjátadó Brüsszelben, az Európai Bizottság épületében volt, ahol a program vezetője, Dr. Kasza Gyula személyesen vette át az elismerésként járó plakettet.

Június végén pedig az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által vezetett Európai Fogyasztói Élelmiszerhulladék Fórum 16 tagú szakmai testülete számolt be 2 éves munkájának eredményeiről az Európai Parlamentben. A szakértők a nemzeti program kategóriában a Maradék nélkül programot választották olyan modellprogramnak, amelyet az EU tagállamok figyelmébe ajánlanak. Az eseményre meghívást kaptak a Maradék nélkül munkatársai is, akik ismertették a magyar program legfontosabb tapasztalatait.

Programunk tevékenysége nyomon követhető FacebookInstagram és TikTok oldalunkon egyaránt.

Kapcsolódó tartalmak

Már az élelmiszerpazarlás is téma a CSOPA-ban!

admin

Time’s up for food waste! konferencia Brüsszelben

admin

Online tudásbázis segíti az élelmiszerpazarlás mértékének csökkentését Európában

admin