Világunk népessége óriási mértékben növekszik, emiatt egyre több kutatót foglalkoztat a fenntartható élelmiszerellátás biztosításának kérdése.
Rahul Tomar, a Tsenso GmbH társalapítója, a Wageningeni Egyetem kutatóival közösen a megoldás keresése közben felismerte, hogy a minőségmegőrzési idő megállapításának legbiztosabb módja az, ha egy termék hőmérsékletét folyamatosan nyomonkövetik: gyártástól egészen a háztartásokig. Az ellátási láncból összegyűjtött egyedi hőmérséklet adatok alapján tudnak következtetni egyes termékek „frissességi indexére” az élelmiszerlánc különböző szintjein. A „frissesség index” egy 1-5-ig terjedő skálán értelmezendő viszonyszám, ahol a magasabb szám frissebb termékről árulkodik. Az indexszám természetesen folyamatosan változik, így nem lehetséges, hogy nyomtatva megjelenjen a termékek csomagolásán. Az erre vonatkozó aktuális információk külön erre a célra kifejlesztett telefonos applikáció segítségével kérdezhetők le. Azoknak a vásárlóknak sem kell megijedniük, akik az online vásárlást részesítik előnyben. A bevásárlási felületeken is hozzáférhetők lennének az adatok bármely termékre vonatkozóan. A fejlesztés jelen pillanatban kísérleti fázisban van, ezért arra még várnunk kell, hogy személyesen is megtapasztalhassuk az újítás előnyeit.
További információ:
https://inform.tmforum.org/data-analytics/2017/03/get-rid-food-wastage-data-analytics/