Hírek

Ruhanemű tejből?

Egy brit kutatóintézet becslése szerint az Egyesült Királyságban évi 1,7 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik a gyártás során. Ennek a mennyiségnek majdnem 20%-a tejtermék, amely kiváló alapanyaga más termékeknek. Lássuk, mi is készíthető belőlük!

 

A svájci Swicofil vállalat igazgatója szerint a tejszál, összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas ruhafélék, főleg zokni és fehérnemű gyártására. Maga az ötlet nem számít újdonságnak, mivel már az 1930-as években is használtak tejszálat a ruhagyártásnál. A gyakorlati alkalmazása azonban a szintetikus anyagok térnyerésével elvesztette jelentőségét.

 

A tejszálak alapja a kazein fehérje, amelyből először mechanikai úton szálat képeznek, majd azt kémiai vegyületekkel kezelik, hogy erős és stabil legyen. A tejszálból gyártott ruha jó nedvszívó és szigetelő tulajdonságokkal bír, de mivel előállítása igen költséges, egyelőre korlátozott a piaca. Összehasonlításképpen, a poliészter ára nagyjából 1-2 dollár kilogrammonként, míg a tejszál 25-35 dollár között mozog jelenleg.

 

Forrás: https://phys.org/news/2017-07-making-clothes-from-milk.html

Kapcsolódó tartalmak

A Maradék nélkül csapata elkészítette és összesítette az első hazai részletes élelmiszerhulladék-felmérés adatait

admin

10 tény, amit nem biztos, hogy tudtál az élelmiszerpazarlásról

admin

Utcatárlat az élelmiszerpazarlás ellen

admin