HírekPraktikák

Böjt – nemcsak a testnek és léleknek, hanem a szemetesnek is megkönnyebbülést hozhat!

Idén a szerelmesek napja, február 14. egybeesett hamvazószerdával, amellyel elindult az egészen húsvétig tartó nagyböjti időszak. Bár ez a szokás a keresztény ünnepkör része, pozitív élettani hatása miatt ma már hívők és nem hívők is egyaránt böjtölnek ettől az időszaktól függetlenül is.

Mit lehet enni ekkor?

Évszázadtól függően más és más – olykor különösen szigorú – szabályokat kellett betartani az egyházi előírásokat figyelembe vevő keresztényeknek. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy mára már ezek a korlátozások vallási körökben is enyhültek: mindössze hamvazószerdán és nagypénteken elvárt a napi egyszeri, húsmentes étkezés (maximum két kisebb étellel kiegészítve), valamint a fennmaradó péntekeken sem engedett a húsfélék fogyasztása. A többi napokon nincs különösebb szabály, ugyanakkor a mértékletes élelmiszerfogyasztás, a zöldség- és gyümölcsközpontú táplálkozás, adott esetben az 1-2 húsmentes nap beiktatása átalakíthatja az élelmiszerbeszerzési, tárolási, és ételkészítési szokásainkat is, ami egyértelműen hatással lehet a háztartásunk élelmiszerpazarlására.

Az, hogy ez a hatás pozitív vagy negatív irányba billenti a mérleg nyelvét, csak rajtunk áll. Lássuk, mire érdemes odafigyelni ebben az időszakban a pazarlás elkerülése érdekében! Rövid, de annál hasznosabb tippjeink következnek:

Kevesebb húst eszel, megszokásból mégis többet vásároltál? Nincs vész! Mentsd a menthetőt! Mivel a nyers húsok mindössze néhány napig tárolhatók a hűtőszekrényben, így a felesleget mihamarabb fagyaszd le felcímkézett dobozokban, így akár fél évig lehetőséged lesz felhasználni.

Áttértél a növényi alapú étrendre? Vigyázz, ezek is romlékonyak! A legtöbb friss zöldség és gyümölcs jól tárolható a hűtőszekrényben, ugyanakkor vannak köztük hidegérzékenyek is, (például a banán, paradicsom, hagyma) amelyek nem igénylik a hűtést, sőt könnyebben romlásnak indulnak, amely egyenes út a hulladékképződéshez. Ha azonban praktikussági okokból többet vásároltál valamiből, szintén a fagyasztást tudjuk javasolni értékmentésképpen. Ügyeljünk a folyamatot megelőző alapos tisztitásra és válogatásra! A fagyasztás negatív, minőségrontó hatását ellensúlyozhatjuk az előfőzéssel (forrázás majd hirtelen hűtés) például a brokkoli, kelkáposzta vagy karfiol, de akár sok gyümölcs esetében is. A roppanós állag garantált!

Főzz kreatívan! A változatos böjti étrend kialakítása mindnyájunkat ösztönözhet új, a maradékok felhasználását támogató receptek kipróbálására. Szerezz inspirációt virtuális receptkönyvünkből!

Adományozz élelmiszert! Ez az elcsendesedésről szóló időszak különösen jó alkalmat teremt a rászorulók megsegítésére. Amiről azt gondolod szemét, másnak még érték lehet!

A böjti időszak lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk a fogyasztási szokásainkon, és tudatosabban bánjunk az élelmiszerekkel a maradékmentes életvitelt támogatva.

További részletes ötletek a maradékmentésre:

https://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2023/11/Hutoutmutato-utmutato_Maradek-nelkul.pdf

https://sobors.hu/technologia/hogyan-kell-blansirozni/

https://hobbikonyha.hu/hokezelesi-eljarasok/a-tokeletes-blansirozas-titka/

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül a Sirha Budapesten

admin

Ismét táborba látogattunk

admin

Találkozzunk az Öko Zsibongón!

dorkoa