HírekJó gyakorlatokPraktikák

5 ok, hogy ne hagyd az étteremben a maradékot

Összegyűjtöttünk nektek 5 okot, hogy miért ne hagyjátok az étteremben a maradékot!

Fizettél érte!

Ha vásárolsz egy pár cipőt, annak sem csak a felét hordod, ugye? Miért hagynád ott az étel felét, ha az egészet kifizetted?

Biztosan a kukában végzi

A fel nem szolgált ételeket sok étterem kedvező áron értékesíti vagy adományozza, hogy ne vesszen kárba. Azonban a már felszolgált ételek esetében ezt higiéniai okok miatt nem tehetik meg.

Rengeteg erőforrást fordítottak az előállítására

Az étel alapanyagainak előállítására, szállítására, feldolgozására fordított minden erőforrás szintén kárba vész, amikor az étel a szemétbe kerül. Arról nem is beszélve, hogy a hulladék kezelése és megsemmisítése is erőforrás-igényes folyamat.

Kész az ebéd másnapra

Ha csak egy kis adag marad, következő nap eheted salátával, készíthetsz belőle szendvicset vagy wrapet, adhatsz hozzá rizst vagy párolt zöldséget. Bónusz pont, ha más, már a hűtőben lévő maradékkal párosítod.

Mutass példát!

Lehet, hogy a szomszéd asztalnál ülőnek eszébe sem jut, hogy a maradékot elcsomagoltassa, vagy esetleg kényelmetlennek érezné. Mutasd meg, hogy ételt menteni nem ciki! Ők is bátrabbak lesznek, ha azt látják, mások is így csinálják. Legyél te az első!

Instagram követőink hozzászólásai a témában:

„Mindig elcsomagoltatom, eszembe se jut soha ott hagyni, már csak azért sem mert a szüleimtől is ezt láttam gyermekkorom óta. Ellenben kifejezetten irritál ha mások ott hagyják, legszívesebben rájuk szólnék szerintem egyáltalán nem ciki, sok helyen meg is kérdezik hogy csomagolják-e?”

„Mi nyaraláson vittük az ételhordót magunkkal. Tudom, hogy ciki valakinek ez, de akkora adagokat adnak, hogy felnőtt sem bírja megenni, nemhogy 2 kisgyerek. Szépen elcsomagoltam a végén. Vagy aznap még vacsira, vagy másnap ebédre megettük.”

„Emlékszem a nagymamám mindig hozott magával befőttes üveget a maradéknak, hogy a kutyáinak és cicáinak hazavigye régen furábban néztek, ha csomagolni kértük a maradékot, most már én sem hagyok ott semmi, bár sok helyen a csomagolásért is számítanak fel költséget szóval jobb erre is készülni.”

„Igen, mi is mindig elcsomagoltatjuk, sőt általában van nálam doboz is. Ami miatt volt már, hogy furán néztek rám, azt hitték a elviteles dobozon akarok spórolni, de mondtam nekik, hogy szimplán a környezetvédelem érdekében csinálom.  A húsevő barátaink maradékát is el szoktuk hozni, a fűszerek lemosása után megkapják a házi állatok.”

„Én mindig elhozom, egyszerűen nincs szívem pazarolni. Itthon valaki mindig szívesen elfogyasztja.”

Kapcsolódó tartalmak

A borsó meg a héja

admin

Igenis van felelősséged

admin

Fókuszban a fenntartható, egészséges élelmezés

admin