Maradéknélkül

  • Magyar
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
FacebookInstagramYoutube
Maradéknélkül
  • Magyar
  • Főoldal
  • Jó gyakorlatok
  • Vegyél számba! táblázat
Jó gyakorlatokSzezonális szerelemTökéletlenül tökéletesVáltozatosan varázslatosVegyél számba!

Vegyél számba! táblázat

by admin2019.06.21.2023.05.11.0747

Előző
Maradék nélkül Prágában
Következő
Zöldségek és gyümölcsök szállítása, a szállítás környezeti hatása, helyi termékek előnye

Kapcsolódó tartalmak

Vedd számba az uborkát

admin2021.07.21.2023.05.11.

Sztilkovics Zorka előadása

admin2018.05.24.2023.05.11.

Komposztálj a konyhában!

admin2017.01.06.2023.05.11.

Kereső

Legfrissebb tartalmak

Spárgás quiche serpenyőben, megúszósan Vitális Lillától

Maradéknélkül2025.05.26.
by Maradéknélkül2645

Gyerekmenük az éttermekben: kis választék, sok kalória, kevés zöldség

Maradéknélkül2025.05.23.2025.05.23.
by Maradéknélkül692

Fenntartható élelmiszerfogyasztás – tematikus délután az ELTE Savaria Egyetemi Központjában  

Maradéknélkül2025.05.21.
by Maradéknélkül680

Instagram

Maradék nélkül

maradek_nelkul

Vedd fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen Te is!🍽️
👉Jelentkezz a Nébih meseíró pályázatára június 1-ig!📝
@nebih_hun
@LIFEprogramme

Te hova dobod a tejes dobozt?🧐🥛 A Maradék Te hova dobod a tejes dobozt?🧐🥛

A Maradék nélkül irodájában felmerült a minap a kérdés, hogy kávézás után, amikor elfogyott a tej, annak hova dobjuk a dobozát. Abban egységes volt az álláspontunk, hogy szelektíven kell gyűjteni, azonban megoszlottak a vélemények, hogy melyik - a papír vagy műanyag-fém - kukába kerüljön🤷‍♀️. 

🔎A MOHU oldalán találtunk rá a megoldásra és úgy gondoltuk ez nemcsak nekünk lehet hasznos információ is, hanem Nektek is! 👉Lapozzátok végig a posztot, ha tudni szeretnétek mi is a jó gyakorlat.

Ti hova dobtátok a tejes dobozt? Írjátok meg kommentben!

Az utolsó képen szereplő tejesdobozos képet Pinteresten találtuk!

#Nébih #Maradéknélkül #Tej #Tejesdoboz #Hulladék #Szelektív #Szelekítvhulladék #Szelektívhulladékgyűjtés #Műanyag #Papír #Tipp #Tanács #Újrahasznosítás #Fenntarthatóság
Megérett a… 🥁🥁🥁 …HŰTŐRE!❄️ Megérett a…

🥁🥁🥁

…HŰTŐRE!❄️

🔎Már egy-két helyen láthatunk barackot, de az olyan egzotikus gyümölcsöket mint az avokádó és mangó egész évben megvásárolhatjuk. 📍Ezek utóérő gyümölcsök, amelyek tárolásakor fontos észben tartani néhány dolgot, hogy sokáig tudjuk élvezni a zamatukat💡! 

👉Ha kíváncsiak vagytok mik azok az utóérő gyümölcsök és mire érdemes figyelni, lapozzátok végig a posztunkat! Ha tetszett küldjétek el egy ismerősötöknek, aki rajong az avokádós pirítósért, hátha ő is talál a posztban valami hasznosat!🥑🤭

Ui: Ne felejtsük, ha túl sokáig érleltünk valamit és a terményünk kissé megpuhult (de nem penészes!), akkor használjuk fel azt egy frissítő turmixban‼️

#Nébih #Maradéknélkül #Gyümölcs #Avokádó #Utóérőgyümölcs #Tipp #Fenntarthatóság #Tárolás
Nem minden maradékmentő szuperhős visel köpeny Nem minden maradékmentő szuperhős visel köpenyt!🦸‍♀️

Van, aki csak a telefonját, hordja magával📲!

🥘📉Az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez nem kell gyökeres változtatásokba kezdeni – már egy kis tudatosság is sokat számít a mindennapokban. És ami a legjobb: ehhez ott is az eszköz a zsebünkben📱.

💡Legközelebb, amikor a kezünkbe vesszük a telefont boltba indulás előtt, készítsünk egy képet a hűtőnk tartalmáról – így bevásárláskor pontosan tudni fogjuk, miből mennyi van otthon. Ugyanez igaz akkor is, ha sűrűek a napjaink: a telefonunk nemcsak éttermi asztalfoglalásra jó, hanem akár a heti bevásárlást is elintézhetjük vele✅.

👉A mai posztban ehhez hasonló, egyszerű és praktikus tippeket gyűjtöttünk össze, amelyekkel néhány kattintással sokat tehetünk a pazarlás ellen. 

Lapozd végig, és ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is! 💚

Neked melyik tipp tetszett a legjobban?🤔 Esetleg van olyan, amit szívesen megosztanál velünk?

 Írd meg kommentben!💬

#Nébih #Maradéknélkül #Telefon #Brunch #Kajafotó #Mutimiteszel #Tipp #Tanács #Fenntarthatóság
Te is örülsz, hogy itt a brokkoli szezon?🤭🥦
Akkor bizony az a felnövés jele!🤷‍♀️

A mai posztban 3️⃣ brokkolis receptet hoztunk el, amelyekkel talán az “éretlenek” is megszeretik ezt a zöldséget. Azonban mielőtt elindulunk, hogy betárazzunk brokkoliból, tartsuk észben, hogy a frissen vásárolt terményt hazaérve egészben és mosatlanul tároljuk a hűtő zöldségtároló rekeszében, ahol a hidegebb hőmérséklet és a magasabb páratartalom miatt tovább friss marad✅. 

➡️❄️Le is fagyaszthatjuk a maradékot, ehhez érdemes pár percre forrásban lévő majd utána egyből hideg, jeges vízbe dobni a felaprított brokkolirózsákat. Ezután itassuk le róla a vizet tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel  és légmentesen záródó dobozban kerülhet is be a fagyasztóba. 

Nektek van jól bevált brokkolis receptetek?👀

A brokkolipesztó receptjét megtaláljátok a Maradéktalanul c. szakácskönyvben is, a fasírt receptjét pedig köszönjük a @streetkitchenhu oldalának!

#Nébih #Maradéknélkül #Brokkoli #Brokkoliszezon #Recept #Receptötlet #Brokkolirecept #Mutimiteszel #Május #Májusbanszezonális #Szezonális #Pesto #Pesztó #Fasírt #Sültkrumpli
A GHOSTINGOLÁS NEMCSAK A RANDIKON CIKI…❌

👉Hanem a konyhában is!🍲

Az élelmiszerpazarlás leggyakoribb oka, hogy megfeledkezünk az ételeinkről, emiatt azok megromlanak, lejárnak😓. Ha tehát ghostingoljuk az ételeket, amellett, hogy a környezetünknek is ártunk vele, az előállításba fektetett energia, idő és pénz is kárba vész! 

😇Szerencsére a ghostingoláson lehet javítani (a konyhában legalábbis mindenképp👀), ha kíváncsiak vagytok tippjeinkre, akkor lapozzátok végig a posztot! 

#Nébih #Maradéknélkül #Ghosting #Pazarlás #Élelmiszer #Élelmiszerpazarlás #Fenntarthatóság #Tipp #Tanács
💚Kovászos uborka helyett kovászos spárga!💚

A roppanós kovászos uborka nem hiányozhat egy finom bográcsguylás mellől, viszont amíg várjuk az uborkaszezont, kísérletezhetünk más zöldségek kovászolásásval. Ezúttal mi spárgát választottunk és nem csalódtunk. Készítsétek el Ti is!😇

📌Recept (a videóban szereplő 1 literes üveghez):

Sóoldat (ahány liter víz, annyi evőkanál só)
Kb. 750 g spárga
Fél csokor kapor
3-4 gerezd fokhagyma
Bors
Babérlevél
Fél csokor kapor
1 szelet kovászos kenyér

Forraljuk össze a  vizet a sóval és várjuk meg, hogy kihűljön. A videóban 1 liter sóoldat készült, aminek nagyjából a ¾-e került felhasználásra.  Amíg hűl a víz, addig tisztítsuk meg a spárgát és vágjuk fel akkora darabokra, hogy elférjen a sterilizált befőttes üvegben. Készítsük elő a fűszereket: mossuk meg a kaprot és pucoljuk meg a fokhagymát. Tegyünk mindent jó szorosan az üvegbe a borssal és babérlevéllel együtt. Öntsük fel sós vízzel egy kevés helyet hagyva az üveg tetején, hogy elférjen a kovászos kenyér is rajta. Ha azt is ráhelyeztük, tegyünk rá egy tányért és meleg (de nem napos) helyen hagyjuk érlelődni legalább 5 napig, de minél tovább annál jobb. Ha kellően savanyú a zöldség, tegyük hűtőbe az üveget. 

📌A recept a Mum Park honlapjáról származik!

#Nébih #Maradéknélkül #Spárga #Kovászolás #Kovász #Foryou #Nekedbe #Recept #Receptötlet #Mutimiteszel #Spárgarecept #Szezonális
Veled is előfordult már, hogy kicsírázott a ha Veled is előfordult már, hogy kicsírázott a hagymád?🌿🧅

Májusban már nagyon sok hagymafélével találkozhatunk a piacon, azonban fontos észben tartani, hogy nem mindegyiket kell egyből a hűtőbe rakni! ❌❄️Sőt, a vörös- és lilahagyma élethosszára kifejezetten káros hatással van a hűtő hideg, párás levegője (az újhagymával és a póréhagymával ellentétben).

🤓Ha szeretnétek tudni, hogyan érdemes tárolni ezeket a zöldségeket, nézzétek végig a posztunkat és mentsétek el későbbre is!🖇️

⚠️Ne feledjétek: ezek a tanácsok a vörös- és lilahagymára vonatkoznak. 

Ha szeretnétek egy posztot a póré-, metélő- vagy újhagyma tárolásáról, jelezzétek kommentben!😇

#Nébih #Maradéknélkül #Hagyma #Vöröshagyma #Lilahagyma #Tárolás #Tipp #Tanács #Ötlet #Zöldség #Fenntarthatóság
🥔🍠A biztonságos sültkrumpli (és más burg 🥔🍠A biztonságos sültkrumpli (és más burgonyás ételek) titka…🤫

Ahhoz, hogy pazarlás nélkül és biztonsággal tudjuk fogyasztani kedvenc burgonyás ételeinket, fontos észben tartani néhány szempontot a tárolásánál💡. 

👉Ha szeretnétek tudni, hogy mik ezek és még azt is, hogy a kicsírázott burgonya vajon fogyasztható-e, akkor mindenképp lapozzátok végig a posztot!

Írd meg kommentben: szerinted édes- vagy hagyományos krumpliból jobb a sültkrumpli?🧐

#Nébih #Maradéknélkül #Hagyma #Burgonya #Krumpli #Édesburgonya #Sültkrumpli #Tárolás #Tipp #Tanács #Ötlet #Zöldség #Fenntarthatóság
Tárolási tippek, hogy ne und meg a banánt (és Tárolási tippek, hogy ne und meg a banánt (és ő se téged)!💡🍌

Valószínűleg mindannyian találkoztunk már megbarnult banánnal, ami - ugyan tökéletes alapja egy finom banánkenyérnek vagy turmixnak - a helytelen tárolás miatt következett be. Ha nem szeretnénk, hogy a hűtőben hidegsokkot kapjon vagy hamarabb megbarnuljon, akkor figyeljünk a helyes tárolásra, melyhez hoztunk ma egy kis segítséget!🤓

Mentsétek el a posztot későbbre, és írjátok meg kommentben: inkább banánkenyeret vagy banánturmixot készítetek a banánból?💛

#Nébih #Maradéknélkül #Banán #Banánturmix #Banánkenyér #Banánfagyi #Tárolás #Tipp #Tanács #Ötlet #Gyümölcs #Fenntarthatóság
Nincs kamrád?😲 👉Így tárold okosan a zöl Nincs kamrád?😲

👉Így tárold okosan a zöldségeket és gyümölcsöket a lakásodban!✅

Az élelmiszerpazarlás megelőzésében kulcsfontosságú az élelmiszerek helyes tárolása. Különösen igaz ez a zöldségek, gyümölcsök esetében, hiszen helyes tárolással a vásárlás után még akár hetekig is élvezhetjük zamatukat🧅👌. 

Az oldalunkon több posztot is találtok arról, hogy mely terményeket érdemes hűtőben (0-5°C között) vagy kamrában (13-18°C között) tárolni, azonban gyakran felmerült az a kérdés is, hogy hogyan lehet helyettesíteni a kamrában tárolást, ha nincs kamránk🤷‍♀️. 

💡A mai posztunkban ehhez hoztunk segítséget. Egyúttal, sztoriban elérhető egy szavazás is, amiben jelezhetitek, hogy melyik kamrában tárolandó termény (banán, burgonya vagy hagyma) tárolására vagytok kíváncsiak az itt olvasott általános tippeket túl👀. 

🗳️Szavazzatok és hozzuk is a posztot a héten, úgyhogy érdemes emlékeztetőt állítani, hogy ne maradjatok le róla🔔!

#Nébih #Maradéknélkül #Hűtő #Kamra #Zöldség #Gyümölcs #Banán #Burgonya #Hagyma #Tárolás #Tipp #Tanács #Zöldség #Gyümölcs #Zöldséggyümölcs
🧑‍🍳EZEKET FŐZD JÖVŐ HÉTRE🍽️

A hét végére hoztunk egy heti menü ötletet, ami amellett, hogy szezonális alapanyagokat tartalmaz, megmutatja, hogy hogyan lehet egyes maradékokat újrafelhasználni♻️.

🌍Az újrahasznosítás az idei #ForOurPlanet kampány üzenete is. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás káros hatásaira és ezzel együtt cselekedetre hívja a fogyasztókat. Az idei téma a körkörös gazdaság és a körkörösség - azaz az újrahasznosítás - a Maradék nélkül program szívügyéhez is közel áll, hiszen gyakran hangoztatjuk, hogy ahelyett, hogy az ételmaradékokat kidobnánk, próbáljunk inkább új fogásokat kitalálni belőlük🤓. 

Te is részese lehetsz ennek a nemzetközi mozgalomnak, ha a jövő heti étkezéseid megtervezésébe beleviszel egy kis tudatosságot, törekedve arra, hogy minden elfogyjon maradék nélkül!😇

#Nébih #Maradéknélkül #CircularEconomy #Tipp #Újrahasznosítás #Fenntarthatóság #Környezet #Hetimenü #Hetimenüötlet #Szezonális #Recept #Receptötlet #Mutimiteszel #Mealprep #Környezetszennyezés #EU
‼️A tejföl után is lehet élet a dobozban!😌

Bizonyára mindannyiunk számára jól ismert az a szituáció, amikor a szüleinktől vagy nagyszüleinktől búcsút veszünk, de ők még a kezükbe nyomják a töltött káposzta maradékot egy nagy tejfölös dobozban😋. Talán nem is gondolnánk, hogy ez az egyszerű ötlet milyen jó hatással van a környezetünkre!🌿 

Amellett, hogy egy tejfölös doboz felhasználható ételhordóként is, még számos más módon is tudjuk hasznosítani ezt a hulladéknak szánt dobozt♻️♾️. 

👉Pörgessétek végig a posztunkat, hátha találtok ti is valamilyen környezettudatos inspirációt!

Ha szeretnétek, kommentben osszátok meg velünk a ti újrahasznosítási ötleteiteket!💭

🌍A #ForOurPlanet kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a körforgásos gazdaságra, amivel csökkenthető a keletkezett hulladék mennyisége és ezáltal óvhatjuk környezetünket🗑️📉. Mai posztunk legyen példája annak, hogy egy olyan egyszerű dologgal is mint a tejfölös doboz újrahasznosítása, is részt vehetünk ebben a nemzetközi megmozdulásban!👏

#Nébih #Maradéknélkül #CircularEconomy #Tejföl #Tejfölösdoboz #Tipp #Újrahasznosítás #Fenntarthatóság #Környezet #Körkörösség #Újrahasznosítás #Környezetszennyezés #EU
Tartsd magad a FEFO-elvhez!🧐 ‼️Az elvek ne Tartsd magad a FEFO-elvhez!🧐

‼️Az elvek nemcsak a életben fontosak, hanem a konyhában is. Az élelmiszerpazarlás megelőzésében fontos szerepet játszik a 📌FEFO (First Expire, First Out) elv, amely egy tárolási és készletszabályozási módszert takar. 

Ez a posztunk a #ForOurPlanet EU-s kampány keretében született meg, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlat- és környezetváltozás káros hatásaira⚠️🌍. Idén a megmozdulás fő témája a körforgásos gazdaság és a körkörösség, amelyet a FEFO elv is követ: ahelyett, hogy az élelmiszerek kiesnének a körforgásból, azáltal, hogy lejárnak és kidobásra kerülnek, a FEFO arra ösztönöz, hogy időben használjuk fel őket✅📆.

➡️Pörgesd végig a posztunkat, ha szeretnéd megtudni mi is pontosan az a FEFO és vegyél részt te is ebben a nemzetközi megmozdulásban!

#Nébih #Maradéknélkl #CircularEconomy #FEFO #FirstExpireFirstOut #Tipp #Tanács #Környezet #Fenntarthatóság #Környezetszennyezés #EU
Állítsd meg az időt… (#2)❌⏳

…fagyasztással!🧊

Tegnap a szezonális gyümölcsök tartósítása volt a középpontban, ma pedig a zöldségeké🥦🌽. Számos módja van annak, hogy a zöldségeink életét meghosszabbítsuk - például fermentálás vagy savanyúság, esetleg zöldségkrém készítés - mi ma a legegyszerűbb módját hoztuk el ennek: a fagyasztás előtti blansírozást!❄

Idén részt veszünk a #ForOurPlanet EU-s kezdeményezésben, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a körforgásos gazdaságra, amivel csökkenthető a keletkezett hulladék mennyisége📉💚. A blansírozással kombinált fagyasztás egy tartósítási módszer, amely segít abban, hogy terményeinket később is fel tudjuk használni, ezáltal a körforgásban tartva őket az élelmiszerpazarlás helyett♻️. 

👀😇Mint ahogy írtunk is, ez csak egy módja a tartósításnak, írjátok meg kommentben, ha szeretnétek részletes posztot a többi módszerről is!👀

#Nébih #Maradéknélkül #CircularEconomy #Blansírozás  #Tartósítás #Tipp #Konyhaitipp #Zöldség #Recept #Receptötlet #Mutimiteszel #Körkörösség #Újrahasznosítás #Fenntarthatóság #Környezet #Környezetszennyezés
Állítsd meg az időt… (#1)❌⏳ …befőzés Állítsd meg az időt… (#1)❌⏳

…befőzéssel!🫙

Minden hónapban megosztjuk a szezonális termények listáját, mivel ha helyi, friss finomságokat teszünk a kosarunkba a fenntarthatóság már a vásárláskor elkezdődhet🧠. Sokszor hangoztatjuk azt is, hogy helyes tárolással ezeknek a terményeknek az élethosszát megnövelhetjük, ugyanakkor ez csak pár nappal, esetleg héttel ad nekünk több időt arra, hogy élvezzük az aktuális hónap csemegéit. 

A mai posztunkban a gyümölcsök egyik kedvelt tartósítási módszeréről, a befőzésről lesz szó, ami az eper-🍓, cseresznye- és meggyszezon🍒 beköszöntével sokaknak hasznos lehet🙌. 

➡️Nézzétek végig a posztunkat és mentsétek el későbbre is, ha ezeket az ízeket a hűvös téli napokon is maradék nélkül, biztonsággal szeretnétek majd élvezni.

Ez a posztunk #ForOurPlanet kampányhoz kapcsolódva született meg, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlat- és környezetváltozás káros hatásaira. Idei témája a körforgásos gazdaság, ami többek között arra bátorítja a fogyasztókat, hogy használják fel újra, adjanak új életet a megszokott dolgoknak, hogy elkerüljék a hulladék keletkezését♻️. A befőzéssel is ezt a körkörösséget igyekszünk erősíteni: ha nem tudjuk időben elfogyasztani a friss gyümölcsöket, akkor meghosszabbítjuk az életüket a befőzés által, azaz benne maradnak a körforgásban, ahelyett, hogy kidobnánk őket🌍✨. 

#CircularEconomy #Maradéknélkül #Nébih #Körkörösség #Újrahasznosítás #Fenntarthatóság #Környezet #Környezetszennyezés  #Befőzés #Lekvár #Tartósítás #Gyümölcs #Befőzés #Recept #Receptötlet #Mutimiteszel #EU
Még több Kövess minket

Közösségi oldalaink

Kapcsolat

1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 4.
1525 Budapest, Pf. 30.
E-mail: maradeknelkul@nebih.gov.hu

A program az Európai Unió LIFE programjának és az Agrárminisztérium pénzügyi hozzájárulásával valósul meg.

FacebookInstagramYoutube
@2025 - maradeknelkul.hu. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
Maradéknélkül
FacebookInstagramYoutube
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek