HírekJó gyakorlatok

Sztilkovics Zorka előadása

2018. május 4-én Sztilkovics Zorka, a redinner Kft. alapítója előadást tartott a Maradék nélkül munkatársai számára. Előadásában szakdolgozatának főbb eredményeit mutatta be. Kutatása során a 6-7. osztályos kamaszok élelmiszerpazarlással kapcsolatos attitűdjeit, sztereotípiáit vizsgálta, valamint összefüggést keresett a szülők és kortársak szerepe és a diákok saját ételmeghagyása között.

 

Zorka arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekek esetében (is) megfigyelhetők sztereotípiák: a kevés ételt fogyasztó gyerektársaikat jellemzően lányként képzelték el, míg a kétszer is szedő, nagyobb mennyiséget elfogyasztó társukra általában fiúként gondoltak. Az egyszer szedő, ételét maradék nélkül elfogyasztó gyerekről pedig tipikusan a jó tanulók, jó sportolók jutottak eszükbe.

 

A kutatás egyik legérdekesebb tapasztalata, hogy a gyerekek másként ítélték meg, ha társaik, vagy ha saját maguk hagytak ételmaradékot a tányérjukon. Előbbi esetben úgy vélték, társuknak csak a szeme kívánta a nagyobb mennyiséget, és ezért szedett ki kissé felelőtlenül több ételt. Azonban ha ők maguk jártak így, annak okaként jellemzően ízlésbeli különbséget jelöltek meg.

 

Különösen érdekes volt, hogy otthon a szülők által tapasztaltakat alkalmazták a gyerekek, míg az iskolában jellemzően tanulótársaik szokásai voltak nagyobb hatással az étkezést és ételmeghagyást illetően.

Kapcsolódó tartalmak

A TEDxDanubia Countdownon jártunk

admin

III. Big Food Konferencia Budapesten

admin

Kerekasztal, amin nem maradt élelmiszerhulladék

admin