HírekJó gyakorlatok

Sztilkovics Zorka előadása

2018. május 4-én Sztilkovics Zorka, a redinner Kft. alapítója előadást tartott a Maradék nélkül munkatársai számára. Előadásában szakdolgozatának főbb eredményeit mutatta be. Kutatása során a 6-7. osztályos kamaszok élelmiszerpazarlással kapcsolatos attitűdjeit, sztereotípiáit vizsgálta, valamint összefüggést keresett a szülők és kortársak szerepe és a diákok saját ételmeghagyása között.

 

Zorka arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekek esetében (is) megfigyelhetők sztereotípiák: a kevés ételt fogyasztó gyerektársaikat jellemzően lányként képzelték el, míg a kétszer is szedő, nagyobb mennyiséget elfogyasztó társukra általában fiúként gondoltak. Az egyszer szedő, ételét maradék nélkül elfogyasztó gyerekről pedig tipikusan a jó tanulók, jó sportolók jutottak eszükbe.

 

A kutatás egyik legérdekesebb tapasztalata, hogy a gyerekek másként ítélték meg, ha társaik, vagy ha saját maguk hagytak ételmaradékot a tányérjukon. Előbbi esetben úgy vélték, társuknak csak a szeme kívánta a nagyobb mennyiséget, és ezért szedett ki kissé felelőtlenül több ételt. Azonban ha ők maguk jártak így, annak okaként jellemzően ízlésbeli különbséget jelöltek meg.

 

Különösen érdekes volt, hogy otthon a szülők által tapasztaltakat alkalmazták a gyerekek, míg az iskolában jellemzően tanulótársaik szokásai voltak nagyobb hatással az étkezést és ételmeghagyást illetően.

Kapcsolódó tartalmak

Dánia, az élelmiszerpazarlás elleni forradalom vezetője

admin

Maradék nélkül Nagykanizsán

admin

Általános iskolásokat kérdezték az élelmiszerpazarlásról

admin