A húsvéti ételek egyik főszereplője a sonka. Arról megoszlanak a vélemények, hogy hogy a legfinomabb – hiszen ahány ház, annyi recept – így mi sem a sonka főzéséhez hoztunk útmutatót, hanem a biztonságos és pazarlásmentes sonkás falatokhoz.
Főzés előtt a hagyományos nyers füstölt sonkát tároljuk azt szellős, hűvős helyen. Főzés után azonban már hűtőben tároljuk.
Ha az ünnepi lakoma után marad a sonkából, akkor tökéletes sonkás-sajtos szendvics készülhet belőle uzsonnára – amit, akár suliba, munkába is csomagolhatunk – de egy sajtos rakott tésztában is új életet adhatunk neki. A tavalyi Húsvét zöldítő pályázatunk receptversenyének egyik nyertesének, Romics Beának sonkás-tojásos kenyérpuding receptjét megtaláljátok cikkünkben, ami egy igazán szuper maradékmentő recept. Szívből ajánljuk!
Sonkás-tojásos kenyérpuding recept
Forma mérete: 18 cm átmérőjű csatos tortaforma
Elkészítés: kb 1 óra
Hozzávalók:
- 200 g főtt, füstölt sonka
- 4 tojás
- 150 ml tej
- 200 g szikkadt sós kalács
- csipet só (a sonkától függően)
- 150 g reszelt trappista
- 2-3 szál újhagyma
- bors, ízlés szerint
A kenyeret és a sonkát vágjuk falatnyi kockákra, az újhagymát karikázzuk fel. A tojást verjük fel és sózzuk borsozzuk ízlés szerint. A kenyér- és sonkakockákat valamint a felkarikázott újhagymát tegyük egy nagyobb tálba és reszeljük hozzá a sajt ⅔-át. Ezt leöntjük a tojásos keverékkel, jól összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és alaposan belenyomkodjuk. Megszórjuk a maradék sajttal és légkeverésen 180 fokon sütjük 25-30 percig, amíg a sajt szépen megpirul. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, hogy jól tudjuk szeletelni.
A húsvéti sonka menedéke a fagyasztó
Ha az ünnepi forgatag után kicsit megpihennénk a konyhai tevékenykedések helyett, akkor a fagyasztóban is őrizhetjük a maradék sonkát. Sőt, annak főzőlevét sem érdemes kidobni, hiszen remekül felhasználható egy későbbi bablevesben vagy töltött káposztában!
Ehhez porciónként, felcímkézve fagyasszuk le és 6-8 hónapon belül használjuk fel.
További recept ötletekért olvassátok el korábbi cikkünket: