Az élelmiszerpazarlás megelőzésében kulcsfontosságú az élelmiszerek helyes tárolása. Különösen igaz ez a termények esetében, hiszen helyes tárolással a vásárlás után még akár hetekig is élvezhetjük a zöldségek és gyümölcsök ízeit és jótékony hatásait. A honlapon több cikk és készült arról, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes hűtőben (0-5°C között) vagy kamrában (13-18°C között) tárolni, azonban felmerülhet a kérdés – teljesen jogosan – hogy hogyan lehet helyettesíteni a kamrában tárolást, ha nincs kamránk.
Mit nem érdemes hűtőben tárolni?
Az éretlen gyümölcsöket illetően általánosságban elmondható, hogy nem érdemes őket hűtőbe tenni, mivel az lassítja vagy teljesen megállítja az érési folyamatot. Ugyanakkor a banánnak, és görögdinnyének érett állapotban sem ideális a hűvös hőmérséklet. Zöldségek közül pedig a tökféléket (azon belül is leginkább a zsengetököt), paradicsomot, vörös- és lilahagymát, édes- és hagyományos burgonyát nem ajánlott 0 és 5°C között tárolni.
Mire figyeljünk kamra nélkül?
A legtöbb termény esetében igaz, hogy amennyiben nem tudjuk megoldani a kamrában tárolást, a második legjobb megoldás még mindig az, ha egy jól szellőző, fénytől védett helyet keresünk a lakásunkban. Amennyiben nem találjuk a kellőképpen sötét sarkot, úgy terményeinket egy légáteresztő konyharuhával takarhatjuk le. Emellett ügyeljünk arra is, hogy ne tegyük őket sütő, tűzhely vagy radiátor közelébe, mert a meleg levegő gyorsítja az érési folyamatokat és a termények kiszáradását. Hasonlóképp, a mosogatógép környékét is kerüljük, mivel az abból kiáramló meleg és pára is negatív hatással lehet a zöldségeink és gyümölcseink élethosszára.
Ha társas- vagy panelházban lakunk, az olyan terményeket, amelyeknek keményebb héja van és úgyis megszabadulunk tőlük főzés során – például sütőtök vagy a görögdinnye – jó ötlet lehet az erkélyen tárolni.
Fontos tudnivaló még, hogy terményeinket felhasználás előtt mosatlanul tároljuk. Ugyanakkor, ha a főzés után megmaradt néhány szem kockára vágott, nyers burgonya vagy reggeli turmix során csak egy fél banán fogyott el, a maradékot mindenképpen tegyük hűtőbe, lehetőleg egy légmentesen záródó dobozban vagy alaposan becsomagolva – a legjobb, ha a hűtő erre kialakított részében, az alsó fiókokban helyezzük el őket. Ez azért fontos, mert a termények természetes védőrétege, a héj megsérülése után gyorsan elszaporodhatnak a mikrobák a zöldségek és gyümölcsök tápanyagdús belsejében, így a gyors romlás mellett a patogének szaporodása is kockázatot jelent, ami lassítható a megfelelő hűtéssel.
Még egy fontos szempont a termények tárolásában az az, ha penészes, romlott darabokat látunk, azokat mihamarabb dobjuk ki, hogy megakadályozzuk, hogy a többi terményre is átterjedjen a romlás.