HírekJó gyakorlatok

Hulladékgazdálkodás a nagyvilágban

Következő cikksorozatunkban néhány, fejlett gazdasággal rendelkező ország hulladékgazdálkodási rendszerébe teszünk betekintést az élelmiszerhulladékok kezelésének vonatkozásában. Kalandozásunk első állomása Ausztria. Lássuk, az osztrákok milyen módon tesznek a fenntarthatóságért!

 

Ausztria élen jár az EU országai között a jól működő hulladékkezelő rendszerek kialakításában. Ezen belül is kiemelkedő tevékenységet mutatnak fel a keletkező élelmiszerhulladékok szelektíven való gyűjtésében és újra felhasználásában. Ausztriában az élelmiszerhulladékok elleni küzdelem több pilléren nyugszik. Fontos eszközként tekintenek a házi komposztálásra, amelyet intenzíven kommunikálnak a lakosság felé. Szintén hatékonyan valósítják meg a biológiailag lebomló hulladékok, így az élelmiszerhulladékok szelektív gyűjtését is. Erre általában akkor kerül sor, ha a komposztálás nem megoldható a háztartáson belül, illetve a vendéglátóipari vállalkozásoknál is gyakran alkalmazzák ezt az eljárást. A kávézókban, hotelekben különböző vendéglátóipari egységekben nagy mennyiségű élelmiszerhulladék befogadására képes konténerek állnak a vállalkozások rendelkezésére. Parkolókban, parkokban és bizonyos közterületeken is fellelhetőek kifejezetten az élelmiszerhulladék gyűjtésének céljából kihelyezett konténerek. A begyűjtött hulladékokból értékes biogáz nyerhető. Az élelmiszerhulladékot komposztáló üzemekben is használják, amelyekből rengeteg található Ausztriában. A komposztból többek között virágföldet is előállítanak, amihez Bécsben a lakosok ingyen férhetnek hozzá.

 

A vállalkozások és a lakosság ösztönzésének egyik fontos eleme a nem szelektíven gyűjtött hulladékok mennyisége után fizetett hulladéklerakási adó. A rendszer másik fontos eleme a társadalom folyamatos oktatása. Ezzel biztosítják, hogy a lakosság nyitott legyen az újfajta módszerekre és igyekezzen a gyakorlatban is alkalmazni azokat.

 

Felhasznált források:

https://www.bmlfuw.gv.at/dam/jcr…/BAWP_Band_1_EN_2012.07.26%5B1%5D.pdf- Federal Waste Management Plan 2011

http://www.assises-dechets.org/IMG/pdf/ItwAustrianMinisterBerlakovich.pdf

https://www.compostnetwork.info/wordpress/wp-content/uploads/Position-of-Austria-on-Biowaste.pdf

https://www.wien.gv.at/umwelt/ma48/service/publikationen/pdf/biokreislaufwirtschaft-en.pdf

Kapcsolódó tartalmak

A bajai V. Baba-Mama Családi napon jártunk

admin

Ami sok, az Bacillus!

admin

#reducefoodwaste – A megmenthető élelmiszer

admin