A lényeg: bármennyire a könyökünkön jön ki a mézeskalács, vagy elrontottunk pár darabot, ne dobjuk ki, mert gyerekmágnes édességet tudunk még belőle varázsolni!
A sütinyalóka (ismertebb nevén cake pop) alapvető hozzávalója lehet ebben a szezonban a mézeskalács. A maradék tésztákat süssük ki (vagy a csúnyára sikerült kekszeket gyűjtsük össze) és daráljuk le. Innen jön a varázslat.
Hozzávalók:
– 400 g darált mézeskalács
– 30 g puha vaj
– 200 g krémsajt (esetleg vegyíthető lekvárral, narancslével, stb)
– 40 g porcukor
– 200 g jó minőségű étcsokoládé
– díszítésnek: szórócukrok, darált mézeskalács
hurkapálca/nyalókapálca
hungarocell
Elkészítés:
- A sajtot (lekvárt, narancslét stb) és a vajat a darált kekszhez adjuk. Figyeljünk az arányokra, mert az alapanyagoktól függően ezek kissé változhatnak. Olyan sűrű masszát készítsünk, hogy masszív, tömör, jól formázható legyen. Ezt tegyük hűtőbe.
- A csoki 2/3-át megolvasztjuk, majd amikor már felolvadt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a maradék csokoládét.
- A masszából apróbb dió méretű golyókat formálunk és egy-egy pálcára húzzuk. Az így készült nyalókákat csokiba, majd szórócukorba mártjuk. A bevonatot tetszés szerint változtathatjuk (kakaópor, mandulareszelék stb.) A pálcákat hungarocellbe állítjuk és ott tartjuk a csoki száradásáig.
- A mártott golyókat tegyük sütőpapírral bélelt tányérra, majd tegyük be a hűtőbe, amíg megdermednek.
Legyünk bátrak az ízesítésnél, kísérletezhetünk mazsolával, marcipánnal, felnőtteknek alkohollal is!