HírekPraktikák

5+1 alkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen

 

Az élelmiszerpazarlás ellen tenni egyáltalán nem olyan bonyolult, mint hangzik. Ha pedig van egy okostelefonunk, akkor szinte gyerekjáték.

 

  1. A Good Opportunityapp01

Ez az alkalmazás talán a legösszetettebb mind közül, a legtöbb otthon felmerülő kérdésre választ ad. Segítségével számtalan élelmiszerről kaphatunk tárolási tippeket (hova tegyük a hűtőben, hány napig tárolhatjuk, meddig áll el a fagyasztóban stb.), tápanyag-információkat és megtudhatunk egyéb érdekességeket is.

Még egy hasznos menüpont az adagméret-adatbázis. Ebben kiválaszthatjuk, hogy milyen élelmiszert hány főre szeretnénk elkészíteni és az app megadja a főzéshez szükséges súlyt. Ez is sokat segíthet a maradékok megelőzésében.  Gondoljunk csak a tésztafőzésre: hányszor fordul elő, hogy megmarad egy fél adag vacsora végén, amivel már nem tudjuk, mit kezdjünk? Az adagméret ebben nyújt segítséget.

Az alkalmazásban vezethetünk ezen kívül bevásárló listát és a rendelkezésünkre álló alapanyagok segítsgével kereshetünk recepteket is.

  1. Food Waste Calculator

Egy nagyon egyszerű alkalmazás a Food Waste Calcualtor, amelyben mi magunk vezethetjük, hogy hány grammot dobtunk ki egy-egy gyakran fogyasztott élelmiszerből hetente. Az app összegzi a bevitt eredményeinket és a pazarlásunk pénzbeli értékére is ad egy megközelítő árat.

  1. Shelf Life

A Shelf Life valójában egy emlékeztető alkalmazás: a számunkra kritikus élelmiszerek fogyaszthatósági idejét bevihetjük az alkalmazásba és a kritikus dátum előtt jelez, hogy ne feledkezzünk meg az adott élelmiszerről.

  1. foodfullyFoodfully

A Shelf Life-hoz hasonlóan ez az alkalmazás is emlékeztető funkcióval bír, de ezen kívül találhatunk benne hasznos recepteket és élelmiszerpazarlás elleni tippeket is.

  1. Home composting

Ez az app nem a felesleg megelőzésében, hanem annak kezelésében segít. Hasznos tippeket és leírást találhatunk a komposztálásról, valamint a tudásunkat is tesztelhetjük komposztálással kapcsolatos kvízekkel.

  1. Redinner

A Redinner egy magyar alkalmazás, amelynek segítségével olcsóbban juthatunk az éttermekben a nap végén megmaradt élelmiszerekhez, erről szóló cikkünket itt olvashatjátok:

REDINNER: Élelmiszerpazarlás elleni küzdelem a mobiloddal

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül tanórák Gödöllőn

Maradéknélkül

’MORGEN – interjú a díjnyertes reggeliző hellyel

admin

Komposztálj a konyhában!

admin