HírekJó gyakorlatokPraktikákTuti tárolási tippek

Karácsony stressz és pazarlás nélkül: Főszerepben a hűtőszekrény

A legszebb karácsonyi emlékeink gyakran az ünnepi ízekhez kötődnek, így nem meglepő, hogy a karácsonyi készülődés során kiemelt figyelmet fordítunk a finom ételek elkészítésére. Az idillire tervezett sütés-főzés azonban az ajándékvásárlás és az év végi munkahelyi teendők terhei mellett kimerítő lehet. Ráadásul ilyenkor a mennyiséggel sem spórolunk, hiszen ki fukarkodna a mézeskalácsba sütött szeretettel. A Nébih Maradék nélkül programja összegyűjtötte azokat a hűtőhasználattal kapcsolatos tanácsokat, amelyekkel stressz és pazarlás nélkül telhet a karácsony.

Csináljunk helyet!

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy karácsony napján idegesen pakolta ki-be a hűtő tartalmát bízva abban, hogy a sokadik átrendezésnek köszönhetően felszabadul egy kis hely a majonézes krumplisalátának is. Megspórolhatjuk ezt a stresszt, ha már karácsony előtt kiürítjük a hűtőt, és ezzel együtt a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy a karácsonyi fogásoknak legyen elég hely. Ez azért is fontos, mert a túlzsúfolt hűtőben nem tud megfelelően áramlani a hideg levegő, ami rontja a hűtési kapacitást és gyorsíthatja az élelmiszerek romlását.

Dolgozzunk előre!

A fagyasztó nemcsak a nagy lakoma után, de már az előkészületek alkalmával is jó szolgálatot tehet. Vannak olyan sütemények, amelyek a fagyasztást követő kiolvasztás után is pont ugyanolyan ízletesek, mintha frissen sültek volna. Hetekkel előre megsüthetjük a bejglit vagy a hókiflit, amit aztán karácsony napján egyszerűen csak ki kell olvasztani. De már azzal is rengeteg időt spórolhatunk, ha a begyúrt tésztát tesszük nyersen a fagyasztóba.

Hideg, de eléggé?

A hűtőszekrényt 0 és 5 °C közötti hőmérsékletre kell beállítani, amelyet egy hőmérő segítségével könnyen ellenőrizhetünk. Erre azért kell kiemelten odafigyelni, mert ha a megadott tartománynál alacsonyabb hőmérséklet uralkodik a hűtőnkben, a termékek megfagyhatnak, ha pedig magasabb, gyorsabban megromlanak. Fontos, hogy még a leghidegebb napokon se tároljuk az ételeinket az udvaron vagy az erkélyen! Ez télen leginkább a számos betegséget terjeszteni képes rágcsálók és madarak miatt aggályos.

2 órás szabály

A hűtést igénylő alapanyagok, ételek 2 óránál tovább semmiképp ne maradjanak szobahőmérsékleten. Ezen a hőmérsékleten 3­-4 óra bőven elegendő a kórokozók elszaporodáshoz. Ám de mi legyen a még meleg ételekkel? Nem ajánlott a meleg ételt közvetlenül a hűtőszekrénybe (sem a fagyasztóba) helyezni, mert az növelheti annak hőmérsékletét, ami hatással lehet az összes többi élelmiszerre. Érdemes várni addig, amíg kicsit kihűlnek, de a legjobb gyakorlat az, ha az ételt kisebb adagokba való porciózással hűtjük ki, vagy a tároló edényt hideg vízbe állítjuk, esetleg jégakkuval tovább gyorsítva a folyamatot. Ideális esetben az étel hőmérséklete legyen körülbelül szobahőmérsékletű mielőtt bekerülne a hűtőszekrénybe.

A maradékok menedéke a fagyasztás

A legtöbb élelmiszer esetében a fagyasztás a legjobb tartósítási mód. A készételek mellett az alapanyagok is remekül fagyaszthatók. Például a linzer vagy zserbókészítés során fel nem használt tojásfehérjét eltehetjük későbbre, vagy a bejgli töltelékéből kimaradt olajos magvak (dió, mák) avasodását is megelőzhetjük fagyasztva tárolással. A lefagyasztandó ételeket adagonként csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen a felhasználáskor kiolvasztani. A már egyszer kiolvasztott ételeket ne fagyasszuk le újra! A csomagolásra írjuk rá, hogy mi van benne és mikor fagyasztottuk le, így 2 hónappal később is pontosan tudni fogjuk, hogy mi található az egyes edényekben. A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha az edényt a fagyasztóból áttesszük a hűtő részbe, és ott kontrollált hőmérsékleten, 0 és 5 °C fok között történik, így nem szaporodnak el az ételben a kórokozók. Ne feledjük ugyanis, hogy a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat! A hűtőből kivett maradékokat étkezés előtt mindig alaposan forraljuk fel, így védekezhetünk leginkább az élelmiszerfertőzésekkel szemben.

Nyerjen hűtőt karácsonyra!

A Nébih Maradék nélkül programja idén karácsonyra egy különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely hasznos segítséget nyújt ahhoz, hogy biztonságos és fenntartható módon tárolhassuk az élelmiszereket. A kiadvány megjelenése alkalmából egy nyereményjátékkal is készültek, amelynek szerencsés nyertese egy Electrolux hűtőszekrényt tehet a karácsonyfa alá. A játékra december 1. és 22. között lehet jelentkezni honlapunkon.

Kapcsolódó tartalmak

III. Big Food Konferencia Budapesten

admin

Folytatódik az Oktatási Program: napközis táborban jártunk

admin

10+1 tipp szülőknek az élelmiszerpazarlás csökkentésére

admin