Akció, egyet fizet kettőt kap! Ki tud ennek ellenállni? Máris a bevásárló kosárban landol a dupla adag mascarpone. Az egyik dobozból elkészült a tiramisu, a másik pedig egyre hátrébb kerül a hűtő polcán, hogy aztán a lejárat előtti nap bukkanjon ismét elő. Mihez kezdjük vele?
Szerencsére egy olyan semleges ízű alapanyagról van szó, amely akár a sós, akár az édes ételek elkészítésénél számba vehető. A megmaradt doboz mascarpone megmentéséhez egy olyan menüsort ajánlunk Olvasóink figyelmébe, amelyben minden fogás elkészítéséhez szükség van erre az olasz konyhai alapanyagra.
A krémes borsóleveshez a borsót futtassuk meg felmelegített olajon vagy vajon, hintsünk rá egy kanál lisztet, keverjük össze, majd öntsük fel húsleves alaplével. Ízesítsük sóval, kevés citromborssal, adjunk hozzá két nagy kanál mascarponét. Ha megfőtt turmixoljuk össze, majd díszítsük apróra vágott petrezselyemzölddel és mentalevéllel.
Főfogásként mascarponés rakott csirkemellet ajánlunk jázminrizzsel és friss fejessalátával. A csirkemelleket szeleteljük fel vékonyan, sózzuk, borsozzuk, amelyeket aztán a frissen préselt fokhagymával és egy kis őrölt pirospaprikával elkevert lisztbe forgassuk bele. Ezt követően egy kiolajozott jénai tálban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: előkészített csirkemellszeleteket, bacont, karikára vágott lilahagymát, mascarponét, végül reszelt füstöltsajtot. Ezt addig ismételjük, míg a hozzávalók el nem fogynak. Legfelső rétegként a füstölt sajt kerüljön az edénybe. Alufóliával letakarva készre sütjük.
Édességekhez is számtalan módon használható fel ez a krémes különlegsség. Készíthetünk belőle különböző tortákhoz, süteményekhez, roládokhoz tölteléket, sokféle krémnek remek alapanyaga. Ezúttal a málnás pohárkrémet választjuk, amelyhez nemcsak a megmaradt mascarpone, de a hűtőben kallódó fél doboznyi túrót is fel tudjuk használni egy könnyű desszerthez a tartalmas vacsora zárásához.
A krém elkészítéséhez összekeverjük a túrót a mascarponéval, hozzáadunk felvert tejszínhabot, hogy könnyebbé váljon, és vaníliáscukorral, frissen reszelt citromhéjjal ízesítjük. A pohár aljára apró darabokra tördelt zabkekszet helyezünk, amelyre egy kanál málnalekvár, vagy málnazselé kerül. Erre halmozzuk a friss málnát, majd a poharat feltöltjük a mascarponés krémmel. A tetejét málnaszemekkel, esetleg étcsokoládéforgáccsal díszíthetjük. Málna helyett epret is használhatunk, vagy egyéb szezonális gyümölcsből frissen készített gyümölcsragut.
Ha szeretnétek többet megtudni a mascarponeról, kövessétek nyomon a társkampányunk, a Szupermenta soron következő terméktesztjét, amelyben hamarosan a mascarpone készítmények kerülnek górcső alá: https://szupermenta.hu/