HírekPraktikákSzezonális szerelem

Augusztusban szezonális

Augusztusban szezonális
Minden bizonnyal augusztus hónap kínálja számunkra a legtöbb szezonális finomságot az év során. Érdemes tehát kihasználni és addig csemegézni a nyár ízeiből míg megtehetjük, vagy ha időnk engedi, zárjuk palackba a nyár ízeit télire. Vegyük sorra a hónap sztárjait!

Már korábban megérkezett a hagyma, paprika, paradicsom szezonja, de mindenképp szeretnénk megemlíteni ezeket a zöldségeket is, mert a nyár kihagyhatatlan ételének alapanyagai ezek. Ilyenkor érdemes igazán belecsapni a lecsóba!

Bár az év későbbi időszakában is lehet majd kapni, de ilyenkor a legzsengébbek, legízletesebbek a káposztafélék. Érdemes tehát egy finom káposztasalátát, kelbimbófőzeléket, karalábélevest vagy rakott brokkolit/karfiolt készítenünk.

Bár már júliusban is elérhető volt a magyar sárga- és görögdinnye, de most lehet kapni a legédesebb, legzamatosabb példányokat. Használjuk ki az augusztust és együnk minél többet ezekből a lédús gyümölcsökből, mert az ősz beköszöntével már nem lesz lehetőségünk rá.

A bogyós gyümölcsöket még mindig falatozhatjuk, és tegyük is meg, mivel rendkívül egészségesek amellett, hogy nagyon finomak. Ha tehetjük, fagyasszunk le belőle, így csempészhetünk napsugaras ízeket a szomorkásabb hónapokba.

Érkezik a hónapban pár olyan íz is, ami már sejteti, az ősz közeledtét: az alma, a szőlő, a szilva és a füge is tiszteletét teszi augusztusban.

Bár a korai őszibarack fajták szinte már ki is futottak, jönnek a még lédúsabb, szaftosabb későbbi fajták, amelyeket akár még szeptember közebén is lehet majd enni.

Érdekesség, hogy augusztus közepén kezdődik a mákgubók betakarítása. Így, annak ellenére, hogy a mákos rétest és a mákos tésztát inkább télen szeretjük fogyasztani, érdemes tudni, hogy ilyenkor történik a cséplése a máknak.

A fekete bodza termése is ebben az időszakban gyűjthető. Az élelmiszeriparban főleg természetes színezékként alkalmazzák, de lekvár vagy szörp is készülhet belőle. Bár kevésbé népszerű az otthoni feldolgozása érdemes nem csak a bodzavirágot, de a termést is felhasználni, magas antioxidáns tartalma miatt nagyon egészséges.

A képen kiemelt augusztusi kincsek mellett még érdemes megemlíteni: cukkini, padlizsán, főzőtök, sárgarépa, fehérrépa, édesburgonya, cékla, fokhagyma, salátafélék, pasztinák, zeller, póréhagyma, ringlószilva, sóska, spenót, újhagyma és még sorolhatnánk.  Ebből is látszik, hogy milyen gazdag az augusztus gyümölcsökben és zöldségekben, használjátok hát ki, és egyetek minél többet a szezonális csemegékből!

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül a Veres Pálné Gimnázium diákjaival

Maradéknélkül

Átok vagy áldás a maradék főtt rizs?

admin

Kecskeméti táborozók

admin