PraktikákTuti tárolási tippekVáltozatosan varázslatosVegyél számba!

Hogyan tartósítsuk a zöldfűszereket?

 

A fűszerszezon végéhez közeledve talán nektek is eszetekbe jut, mennyire jó lenne a friss fűszerek utánozhatatlan ízét, aromáját télen is teljességében élvezni. Vajon hogyan lehet biztonságosan tartósítani  az ételeinket megbolondító fűszereket? Bátran szüreteljétek le a leveleket, szárakat még mielőtt vége a szezonjuknak! Mutatunk néhány praktikát, amellyel könnyedén eltehetitek télire is ezeket a finomságokat.

 

Fagyasztással

 

A leginkább kézenfekvő megoldás a fagyasztás a zöldfűszerek esetében. A legegyszerűbb, ha megmossuk, megszárítjuk, és zárható zacskóban vagy jól záródó műanyag dobozban eltesszük a mélyhűtőbe. Ennek az előnye, hogy könnyedén ki tudjuk venni a szükséges mennyiséget, főleg ha porciózva tettük el.

 

Készíthetünk fagyasztott fűszerkockákat is: összedarabolva tegyük a jégkockatartóba a növényi részeket, és attól függően, hogy mihez szeretnénk majd felhasználni, tölthetünk hozzá vizet, olajat, vajat vagy akár alaplevet is. Mindenképp jelöljük, hogy melyik mivel készült. Az olajjal  készült kockát használhatjuk rántásba, a vizeset olyankor, ha csak a főzés végén adjuk az ételhez, a húsokhoz, tésztákhoz pedig a vajjal kikevert zöldfűszerkocka ideális. Akár turmixgéppel is elkészíthető a lefagyasztandó mennyiség, olajjal vagy vízzel eldolgozva.  Minden esetben használjunk friss, és kiváló minőségű alapanyagokat!

 

Olajban vagy ecetben tárolással

 

Ehhez a módszerhez légmentesen zárható üvegeket érdemes beszereznünk. Helyezzük a megmosott, megszárított leveleket akár szárastól az üvegekbe, majd öntsük fel olajjal vagy ecettel. A rozmaring, a bazsalikom, és egyéb karakteres ízű növények kiválóan alkalmasak erre. A legtöbb romlási folyamathoz levegő kell, az olaj pedig légmentesen elszeparálja a belehelyezett fűszert, ezért jól tartósít. Üvegben tároláshoz a leggyakrabban olívaolajat szokás használni, de megfelel a célra a lenmag-, a dió- vagy akár a tökmagolaj  is. Ecetek közül például az alma- és a borecet megfelelőek, ezek nem nyomják el a fűszer ízét, de savasságuk megakadályozza a káros mikrobák elszaporodását. Borssal, chilivel, fokhagymával vagy akár egy kis citromhéjjal is megbolondíthatjuk. Fontos, hogy az olaj és az ecet mindig legyen friss és jó minőségű. Az olaj hosszabb idő elteltével megavasodhat, ezért érdemes kisebb mennyiséget készítenünk belőle.

 

Sóval rétegezéssel

 

A só kiváló vízmegkötő képessége miatt jól tartósít, hiszen elvonja a romlást okozó mikrobáktól a nedvességet. Emiatt régóta használják tartósításra, és a zöldfűszerekhez is megfelelő. Pakoljuk üvegekbe a megtisztított növényeket sóval rétegezve. Előnye, hogy végtelenül egyszerű módszer, hátránya, hogy helyigényes és viszonylag sok só kell hozzá.

 

Pesto készítésével

 

Ki ne szeretné a pestot? Ezt az egyszerű olasz eredetű, bazsalikomos szószt adagonként, a dátumot jelölve nyugodtan lefagyaszthatjuk, kiolvasztás után ugyanolyan finom lesz mint frissen. Érdemes az olívaolajból, a fokhagymából és a parmezánból csak a harmadát hozzáadni a lefagyasztandó fűszerkeverékhez, a többit pedig felhasználáskor pótolni, hiszen ezek a hozzávalók egész évben elérhetőek, csak a bazsalikom szezonális.

 

Ha csak néhány hétre szeretnénk tartósítani a pestót, akkor töltsük tiszta üvegbe, és öntsünk a tetejére kb. 1 centiméter vastagon extraszűz olívaolajat. Hűtőben tárolva hetekig eltartható ilyen módon.

 

Szárítással

 

Ha szárítással szeretnénk tartósítani a fűszernövényeinket, mindenképpen érdemes figyelnünk néhány részletre. Tároljuk száraz, szellős helyen a növényi részeket a tartósítási eljárás során. Közvetlen napsütéstől védett helyen végezzük a szárítást! Ügyeljünk rá, hogy kis csokrokba lógassuk fel, illetve vékony rétegben terítsük ki, hogy könnyen átjárja a levegő. Ellenkező esetben apró, szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok szaporodhatnak el a szárítmányunkon. Emiatt arra is figyeljünk, hogy alaposan megszáradjanak és a későbbi tárolás során se nedvesedjenek vissza a fűszernövények. Inkább főtt ételekhez és forrázatokhoz használjuk otthon készült szárított fűszereinket, ne pedig salátákhoz, vagy egyéb melegítést nem igénylő ételekhez.

 

Bátran próbáljátok ki ezeket a módszereket, így egész évben élvezhetitek fűszernövényitek kellemes ízét, és az egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Tojáskrém, nemcsak húsvét után

Maradéknélkül

5 okos tipp mielőtt legközelebb vásárolni mész

Maradéknélkül

A becsomagolt igazság: Nébih Kerekasztal az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokról

admin