Hírek

Az élelmiszer érték: aktuális kihívások és feladatok

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Élelmiszer Érték Fórum szervezésében 2021 október 8-án megrendezésre került Az élelmiszer érték: aktuális kihívások és feladatok című konferencia. A rendezvénynek az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár adott otthont.

 

Az esemény előadói gárdáját az élelmiszerhulladék megelőzés területén tevékenykedő hazai szakemberek alkották, akik azzal a céllal gyűltek össze, hogy – amint azt a cím is tükrözi – megvitassák a probléma aktuális kihívásait, valamint az előttünk álló feladatokat. Elsőként Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke ismertette a Fórum munkáját, valamint az elmúlt időszak eredményeit. Ezt követően Luigitschné dr. Jánosi Eszter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozás céljából történő forgalmazását lehetővé tevő, közelmúltban kiadott uniós rendeletről tartott előadást. Tóth Dávid, a Nébih Vendéglátás Felügyeleti Osztályának vezetője az étkeztetésben keletkezett élelmiszerfeleslegek adományozási feltételeiről és lehetőségeiről beszélt, elsősorban élelmiszerbiztonsági szemszögből. Az Európai Unió nemrég kiadott irányelve arra kötelezi a tagállamokat, hogy rendszeresen mérjék és jelentsék az élelmiszerláncban keletkező élelmiszerhulladékokat. Erről Kunszabó Atilla, a Nébih Kockázatmegelőzési és Oktatási Osztályának munkatársa adott részletesebb előadást, valamint bemutatta az első magyar országjelentés eredményeit, melyek alapján ismét bebizonyosodott, hogy az élelmiszerlánc szereplők közül a háztartások pazarolnak legnagyobb mértékben. Az előadás összeállításához az Innovációs és Technológiai Minisztérium Hulladékgazdálkodási Főosztálya is hozzájárult. Az előadássorozatot Dr. Kasza Gyula, a Nébih Maradék nélkül programjának vezetője zárta. A fogyasztói kampány kommunikációs, oktatási, szemléletformálási eszközei és eredményei mellett kitért a háztartásokban jelenlévő élelmiszerpazarlás okaira, valamint bejelentette, hogy 2021-ben is szeretnék felmérni ezt a szektort, és arra ösztönözte a résztvevőket, hogy jelentkezzenek a kutatásban való részvételre.

 

A konferencia az előadókkal és a nézőkkel közös panelbeszélgetéssel folytatódott. A nézők érdeklődését felkeltette az adományozásról szóló új jogszabály. Fontos kérdésként merült fel, hogy milyen fogadtatásra lehet számítani fogyasztói oldalról. Az előadók egyöntetűen hangsúlyozták az élelmiszerminőség és -biztonság garanciájának kommunikációját, mint kiemelt jelentőségű tevékenységet a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása esetén. A közönség soraiból további kérdésként merült fel az adományozási előírások további enyhítése a vendéglátás területén, alkalmazva a „jól bevált háztartási gyakorlatokat”. Válaszként szintén közös nevezőt alkotva a panel résztvevői úgy gondolták, hogy a jelenlegi jogszabályok kellően megengedők, hozzátéve, hogy ezen a területen az elsődleges szempont mindig az élelmiszerbiztonság kell, hogy legyen. Abban is egyetértettek a résztvevők, hogy a vendéglátás szektor első feladata az élelmiszerpazarlás-megelőzés területén, hogy tökéletesre fejlessze a rendelkezésre álló lehetőségeket, ezt követően érdemes megvitatni a további lazítás feltételeit.

 

 

Mind a nézőközönség, mind az előadók egyetértettek abban, hogy ismét észre kellene venni az élelmiszerek eszmei értékét, valamint minden „morzsát” meg kellene becsülni, és így talán gyorsabban visszaszorítható lenne a nagy mértékű pazarlás.

 

A konferencián elhangzott előadások:

Cseh Balázs – Beszámoló az Élelmiszer Érték Fórum munkájáról

Luigitschné dr. Jánosi Eszter – Adományozás a minőségmegőrzési idő lejárta után

Tóth Dávid – Az élelmiszeradományozás kibővített lehetőségei a vendéglátásban

Kunszabó Atilla és László Erika – Ágazati élelmiszerhulladék a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a vendéglátásban és a kiskereskedelemben

dr. Kasza Gyula – Élelmiszerhulladék a háztartásokban

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül vetélkedő és tábor 2018

admin

Bátmonostor óvodásai bekapcsolódtak rajzpályázatunkba

admin

Idd ki, edd meg!

admin