Hírek

Az élelmiszer érték

Te gondoltad volna, hogy az USA-ban a tojás reálértéke mintegy 84%-kal esett vissza az elmúlt 100 évben? A Global Financial Data adatbázisát felhasználva Mark J. Perry amerikai közgazdász erre a következtetésre jutott az 1890-től 2014-ig terjedő időszak adatsorát figyelembe véve. De mit is eredményezett általánosságban az élelmiszerek reálértékének csökkenése?

 

A fejlett gazdaságú országokban az élelmiszerek értékként való tisztelete eltűnőben van. A statisztikai adatokat megfigyelve a jelenség okai elsősorban az élelmiszerek reálértékének és az élelmiszercélú kiadások jövedelemhez mért arányának csökkenésében keresendők.

 

Korabeli feljegyzésekből kiderül, hogy az európai háztartások jövedelmük kb. 80%-át fordították élelmiszerekre a középkorban. Ugorva az időben és térben, 1885-ben az Egyesült Államok lakói jövedelmük megközelítőleg még kétharmadát élelmiszerekre költötték. Az eredményeket közlő kutatás egyik fő következtetése az volt, hogy az emberek azért nem pazarolnak élelmiszereket, mert nem engedhetik meg maguknak. Azonban a friss adatsorok szerint ez az arány jelentősen megváltozott: ma már az USA lakosai jövedelmük alig 6,5%-át áldozzák csak élelmiszerekre.

 

A fentiek alapján világossá válik, hogy egy észak-amerikai ember számára jellemzően nem okoz anyagi problémát az élelmiszerek megvásárlása, s ez a jelenség feltételezhetően elősegítette azt is, hogy ezzel párhuzamosan az élelmiszerek tisztelete, eszmei értéke is visszaesett.

 

Sajnos hazánkban és jellemzően Európában sem állnak rendelkezésre nyilvánosan elérhető, hosszú időszakot felölelő adatsorok a témában, ugyanakkor bizonyos, hogy Magyarországon is elkezdődött ez a folyamat a háztartások élelmiszerpazarlásának mértékét figyelembe véve.

 

Elgondolkodtató, hogy nagyanyáink fáradságos munkával hagyományosan 18-20 óra alatt készítettek el egy ma alapélelmiszernek számító kenyeret (http://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2017/11/kenyeres-%C3%BAj.jpg), ugyanakkor egy szelet kidobott kenyér ára ma már fel sem tűnik a pénztárcánkban. Ha jobban belegondolunk azonban, egy ilyen csekélynek tűnő, naponta bekövetkező pazarlás éves szinten akár az 5000 forintot is elérheti. Tekints hát Te is értékként az élelmiszerekre mind eszmei, mind pénzbeli értelemben!

 

Források:

 

https://twitter.com/Mark_J_Perry/status/457512332709466112

 

Schubert, E. (2006): Essen und Trinken im Mittelalter (Eating and Drinking in the Middle Ages. Primusverlag. Darmstadt.

 

Atwater (1895): Methods and results of investigation on the chemistry and economy of food. Bulletin No. 21, US Department of Agriculture, Ofiice of experiment stations, Government Printing Office, Washington.

 

USDA (2015): Percent of consumer expenditures spent on food, alcoholic beverages, and tobacco that were consumed at home, by selected countries, 2014

http://portal.nebih.gov.hu/-/maradek-nelkul-program-kutatasi-eredmenyek-osszefoglalasa

Kapcsolódó tartalmak

Matek nagydolgozat helyett Nagy Vásárcsarnok

Maradéknélkül

III. Big Food Konferencia Budapesten

admin

Ételhalmok a szeméttelepen

admin