HírekMaradékmentő receptekVitális Lilla receptjei

Maradékmentő óriás bab leves Vitális Lillától

Vitális Lillával közös kampányunkban, Lilla mindig az adott szezon legfrissebb és legízletesebb zöldségeit használja fel, hogy inspiráló és könnyen elkészíthető ételekkel mutassuk meg, milyen sokoldalúan használhatjuk fel a szezonális alapanyagokat.
A március hónap főszereplője a bab.

A levesbe a bab mellet, mindenféle olyan zöldség került amit a hűtőben talált Lilla, úgyhogy legyetek bátrak és használjatok bármilyen zöldséget hozzá. A végén került rá pár kiegészítő, amit nem érdemes kihagyni!😍

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

-200-250 g óriás bab (száraz)- 1 napra áztassátok be bő vízbe főzés előtt
-150-200 g füstölt karaj apróra vágva
-2 ek olívaolaj
-1 kisebb répa apróra vágva
-1/4 kisebb zellergumbó apróra vágva
-1/2 kisebb karalábé apróra vágva
-1/2 póréhagyma apróra vágva
-1/4 kelkáposzta apróra vágva
-sok-sok alaplé (kockából is okés) vagy víz
-(füstölt Maldon) só, bors
-1-2 csipet őrölt kömény, füstölt paprika, borsikafű
-2-3 babérlevél
-1 ek almaecet
+ Toppingok: tejföl, friss petrezselyem, aprított lilahagyma sóval és almaecettel marinálva

Az olajon megpirítjuk a karajt a zöldségekkel (káposzta és bab kivételével) közben sózzuk borsozzuk- ez kb. 7-8 perc. Fűszerezzük, majd mehet rá a bab, káposzta. Felöntjük kb. 2-2,5 liter alaplével, majd puhára főzzük benne a babot. Másfél-2 óra kell neki közepes lángon. Közben pótolhatjuk a folyadékot. Ha megfőtt megnézzük, hogy jó-e a sűrűsége, ha igen meglocsoljuk az ecettel és megsózzuk.
A toppingokkal tálaljuk.

Egy jó kis kovászos kenyérrel a legjobb!🥹

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig tárolhatók a fagyasztott gyümölcsök?

Maradéknélkül

Közétkeztetés és fenntarthatóság konferencia

admin

Maradék nélkül szemlélet a Nébih Étteremben

admin