Vitális Lillával közös kampányunkban, Lilla mindig az adott szezon legfrissebb és legízletesebb zöldségeit használja fel, hogy inspiráló és könnyen elkészíthető ételekkel mutassuk meg, milyen sokoldalúan használhatjuk fel a szezonális alapanyagokat.
A március hónap főszereplője a bab.
A levesbe a bab mellet, mindenféle olyan zöldség került amit a hűtőben talált Lilla, úgyhogy legyetek bátrak és használjatok bármilyen zöldséget hozzá. A végén került rá pár kiegészítő, amit nem érdemes kihagyni!😍
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
-200-250 g óriás bab (száraz)- 1 napra áztassátok be bő vízbe főzés előtt
-150-200 g füstölt karaj apróra vágva
-2 ek olívaolaj
-1 kisebb répa apróra vágva
-1/4 kisebb zellergumbó apróra vágva
-1/2 kisebb karalábé apróra vágva
-1/2 póréhagyma apróra vágva
-1/4 kelkáposzta apróra vágva
-sok-sok alaplé (kockából is okés) vagy víz
-(füstölt Maldon) só, bors
-1-2 csipet őrölt kömény, füstölt paprika, borsikafű
-2-3 babérlevél
-1 ek almaecet
+ Toppingok: tejföl, friss petrezselyem, aprított lilahagyma sóval és almaecettel marinálva
Az olajon megpirítjuk a karajt a zöldségekkel (káposzta és bab kivételével) közben sózzuk borsozzuk- ez kb. 7-8 perc. Fűszerezzük, majd mehet rá a bab, káposzta. Felöntjük kb. 2-2,5 liter alaplével, majd puhára főzzük benne a babot. Másfél-2 óra kell neki közepes lángon. Közben pótolhatjuk a folyadékot. Ha megfőtt megnézzük, hogy jó-e a sűrűsége, ha igen meglocsoljuk az ecettel és megsózzuk.
A toppingokkal tálaljuk.
Egy jó kis kovászos kenyérrel a legjobb!🥹