HírekJó gyakorlatokPraktikák

Biztonságos törődés: Hol adható le az élelmiszer-adomány?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni a rászorulók számára az ünnepeket. Felmerül a kérdés, hogy hol lehet leadni az adományozásra szánt élelmiszereket? Erre több karitatív szervezet is kínál lehetőséget, amelyet cikkünkben összegyűjtöttünk nektek.

A Magyar Vöröskereszt egész évben szívesen fogadja a tartósélelmiszer-adományokat, aki szívesen adományozna a szervezet honlapján tájékozódhat a lakóhelyéhez legközelebb lévő irodáról, annak elérhetőségéről. Érdemes felkeresni az irodát telefonon vagy személyesen, hogy mit fogadnak éppen és mire van szükség. A Vöröskereszt azokat a tartós élelmiszereket javasolja elsőként, amelyeket előző cikkünkben részleteztünk mi is. Hűtött, fagyasztott terméket külön egyeztetés alapján tudnak fogadni a hűtési lánc biztosítása miatt. Saját-készítésű ételt pedig egyáltalán nem fogadnak.

A Katolikus Karitász országos hálózatán keresztül mind az Egyházmegyei Karitász Központokban, mind a hozzájuk tartozó plébániai karitász csoportokban fogadja a rászorulók segítésére szánt elsősorban tartós élelmiszer adományokat, így az adományozóknak lehetőségük van a számukra legkönnyebben elérhető helyen leadni az adományokat. Valamint az Országos Karitász Központ is tudja fogadni a tartós élelmiszer felajánlásokat (1115 Bp. Bartók Béla út 104. Hétfő-Csütörtök: 8.30-16.00; Péntek: 8.30-13.00) A központok elérhetőségei: shorturl.at/qtEZ8

A Baptista Szeretetszolgálat örömmel fogadja Budapesten a 11. kerületi adománypontjukon (Cím: 1117 Bp. Október huszonharmadika utca 33.) a felajánlásokat. Nagyobb tételnél, céges gyűjtések esetén vállalják az elszállítást is, ezt telefonon lehet jelezni a szervezetnek.

A Magyar Református Szeretetszolgálat  élelmiszer-adományt célzottan, egy adott időszakra koncentráltan (advent, iskolakezdés, katasztrófahelyzet) gyűjti nagyobb mennyiségben. Az ilyen jellegű tárgyi adománygyűjtésről minden esetben felhívást tesznek közzé weboldalunkon és a sajtóban is.

A Máltai Szeretetszolgálat honlapján keresztül informálódhatunk a különböző lehetőségekről, amelyekkel segíthetjük a bajba jutottakat: https://www.maltai.hu/adomanyok

Az Ökumenikus Segélyszervezet számára az élelmiszercsomagokat az alábbi címen tudjuk magánszemélyként leadni: 1221 Budapest, Kossuth utca 66. (barna kapu, csengő a kapu mellett található). Az élelmiszermentési pont munkanapokon 9:00 és 15:00 között üzemel. Emellett a szervezet honlapján elérhetőek az aktuális adománygyűjtő akciók, amelyekhez kapcsolódva segíthetjük azokat, akik éppen a legnagyobb szükségben vannak.

Bár a Magyar Élelmiszerbank élelmiszer-előállítóktól és a kereskedelmi láncoktól érkező felajánlásokat juttatja el a rászorulók számára, partnerszervezeteik országszerte fogadnak adományokat a lakosságtól is, náluk érdemes közvetlenül érdeklődni. A partnerszervezetek elérhetősége: shorturl.at/bdlV0

Akár saját magunk is eljuttathatjuk a környezetünkben élő rászoruló család számára adományunkat. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi is jó szívvel elfogyasztanánk. Előző cikkünkben részletesen írtunk az élelmiszer-adományozás szabályairól.

Sokszor a figyelmesség, a kedvesség a kézzel fogható adományoknál is értékesebbnek bizonyulnak. Ha nincs lehetőségünk adományozni, vegyünk részt a karitatív szervezetek munkájában önkéntesként, de akár saját gyűjtést is szervezhetünk lakóközösségünkben, iskolánkban vagy munkahelyünkön. Járjunk nyitott szemmel, ha olyan embert látunk a környezetünkben, akinek szüksége lenne segítségre, támogassuk.

Kapcsolódó tartalmak

A Ráday utcában nyílt étteremben még a tányér is ehető

admin

Az autógyárak is csökkentik az élelmiszerpazarlást

admin

Bodzamánia

Maradéknélkül