Nincs is jobb a hideg idő ellen, mint egy szívmelengető forró ital. A chai latte erre tökéletes választás lehet, ha szeretjük a kicsit pikánsabb, fűszeresebb ízeket.
Az eredeti chai Indiából származik, de különleges ízének köszönhetően ma már itthon is elterjedt, és szerencsénkre mi is könnyen elkészíthetjük. Az otthoni keveréket karácsonyi ajándékként is adhatjuk, hiszen a benne rejlő fűszerek – mint például a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg – igazán ünnepi hangulatot tudnak varázsolni.
Advent második vasárnapján így ehhez hoztunk egy kis segítséget. Készítsétek el ti is ezt a különleges italt, akár ajándéknak szánjátok, akár az adventi gyertyafény mellett szeretnétek elfogyasztani.
Hozzávalók a chai fűszerkeverékhez:
- 15-20 szem egész kardamom
- 2 ek. őrölt gyömbér
- 1 ek. őrölt fahéj
- 1/2 ek. őrölt bors
- 1/2 ek. őrölt szerecsendió
- 1/2 tk. egész szegfűszeg
- 150g fekete tea
Elkészítés:
A teafüvet leszámítva egy száraz, forró serpenyőben pirítsuk meg az összes hozzávalót nagyjából 1 percig. A pirult fűszereket keverjük össze a teával és már csomagolhatjuk is!
Chai latte készítése a fűszerkeverékkel:
1 evőkanál fűszerkeveréket forraljunk össze kb. 200 ml tejjel (lehet növényi is) nagyjából 5 percig, majd szűrjük le a tejet és ízesítsük kedvünkre – mézzel vagy cukorral.
A dirty chai:
Ha egy kicsit élénkítőbb italt szeretnénk, az elkészült tejes keveréket keverjük el egy csésze presszó kávéval.