Hírek

Előadás a tudatos fogyasztásról a Pannon Egyetemen

2024. április 22-én, a Pannon Egyetem nagykanizsai campusán került sor egy különleges Maradék nélkül előadásra. A Fenntarthatósági témahét alkalmából szervezett előadássorozatot a körkörös gazdálkodás jegyében szervezték meg. Az első nap – amelyen mi is szerepet kaptunk – a tudatos fogyasztás címet viselte. A hallgatóság helyi általános iskolák felső tagozatából és gimnáziumokból érkezett, közel 50 diák.

Az előadáson először globális, európai és hazai kontextusban vizsgáltuk meg az élelmiszerpazarlás mértékét, különös tekintettel arra, hogy milyen jelentős szerepet játszanak ebben a háztartások. A résztvevők megdöbbenve hallgatták, mennyi élelmiszer végzi a szemétben, és milyen hatalmas megtakarítás érhető el, ha csökkenne a pazarlás.

Ezt követően gyakorlati tanácsokat adtunk az élelmiszerpazarlás megelőzésére, mint például az okos vásárlás, a maradékok felhasználása, adományozás, és a háziállatok etetése felesleggel. Kitértünk a komposztálásra is, ahol bemutattuk, hogy mely élelmiszer-maradékok komposztálhatóak és melyek nem. Az előadás egyik kiemelt pillanata volt a házi gilisztakomposztálók bemutatása, amely kezdetben szkeptikus fogadtatásra talált, de hamar belátták a diákok ennek hasznosságát. Az eseményt egy izgalmas kvízzel zártuk, ahol a diákok megmutathatták, mennyire figyeltek az előadás során. A verseny élénk részvétellel zajlott, és szoros eredmények születtek.

Köszönjük a Pannon Egyetem csapatának a meghívást és a kitűnő szervezést; nagy öröm számunkra részt venni ilyen tartalmas és interaktív programokon. Izgatottan várjuk a következő közös rendezvényt, ahol tovább bővíthetjük tudásunkat és hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövő kialakításához.

Kapcsolódó tartalmak

Folytatódnak a foglalkozások a Zsibongó természet nyári táborban

admin

Nem tudod, mit kezdj néhány hátra maradt gyümölccsel vagy zöldséggel? Ez az app megkönnyítheti a dolgodat!

admin

Ételmentés = életmentés, Élelmiszerbank 2017

admin