HírekPraktikák

A magyar elnökség prioritásként kezeli az élelmiszerpazarlás csökkentését

Magyarország elkötelezett az élelmiszerpazarlás jelentős csökkentése mellett az élelmiszerlánc minden szintjén – mondta Nagy István agrárminiszter az élelmiszerpazarlás megelőzéséről tartott budapesti konferencián.

Október 1-én az uniós tagállamok és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezető tisztségviselői gyűltek össze a budapesti Várkert Bazárban, hogy előadásokat tartsanak és kerekasztal-beszélgetéseken vegyenek részt az élelmiszerpazarlás megelőzéséről. A rendezvény az EU Tanácsának magyar elnöksége keretében zajlott.

„Az élelmiszerpazarlás csökkentése a magyar elnökség egyik prioritása, és célunk, hogy a következő években is támogassuk ezt a kezdeményezést. A cél az, hogy 2030-ra felére csökkenjen az élelmiszerhulladék a magyar háztartásokban, összhangban az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival” – tette hozzá. – Nagy István Magyarország agrárminisztere.

A legfrissebb eredmények megerősítik ezt az elkötelezettséget.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2016 óta követi nyomon a háztartásokban keletkező élelmiszerpazarlást a Maradék nélkül programon keresztül. 2016 és 2022 között a magyarországi háztartások összes élelmiszerhulladéka 12,1%-kal csökkent, míg az elkerülhető élelmiszerhulladék, azaz a tényleges hulladékot jelentő kategória 27,6%-kal csökkent.

„Ez figyelemre méltó eredmény, amely Európa-szerte figyelmet keltett. Az Európai Bizottság most a magyarországi programot a jó gyakorlatként ajánlja „ – hangsúlyozta Nagy István, hozzátéve, hogy az élelmiszerpazarlás továbbra is komoly kihívást jelent az Európai Unió élelmiszer-ellátási láncának hatékonysága szempontjából.

Az Európai Parlamenttel folyó tárgyalások során a magyar elnökség arra törekszik, hogy az ideiglenes politikai megállapodás szorosan illeszkedjen a Tanács álláspontjához. A cél olyan reális célok meghatározása, amelyek nem rónak nagyobb terheket a tagállamokra, ugyanakkor elősegítik az élelmiszerhulladék hatékony csökkentését.

„Az élelmiszerhulladék csökkentése nemcsak gazdasági és környezetvédelmi, hanem erkölcsi kérdés is”. – Nagy István Magyarország agrárminisztere

Mint kifejtette, az európai országoknak, ahol a világ többi részéhez képest bőségben élnek az emberek, felelősségük van az élelmiszer-felhasználás nyomon követésében és a pazarlás csökkentésében.

 

Forrás: https://hungarian-presidency.consilium.europa.eu/en/news/hungarian-presidency-prioritizes-reducing-food-waste/

Képek forrása: https://www.flickr.com/photos/200782216@N06/albums/72177720320777548/with/54035465393

Kapcsolódó tartalmak

Böjti menü sztárjai – 1. rész

Maradéknélkül

Kukoricapehely-sör

admin

Fancy uborkasaláta Vitális Lillától

Maradéknélkül