HírekJó gyakorlatok

Lejárt élelmiszer? Adhatsz neki egy esélyt!

 

Sokan kidobják az élelmiszereket, amint azok lejárnak, míg mások szívesen kísérleteznek a lejárt élelmiszerek fogyasztásával. Vajon kinek van igaza? Ebben a kérdésben segít válaszokat találni legújabb útmutatónk.

 

Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. A minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy a terméket ki kell dobnunk, hiszen ez a típusú dátumjelölés a tartósabb termékeken szerepel, mint a száraztészta, rizs vagy a konzervek. Lehet, hogy a minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké, de általában még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is fogyaszthatók ezek az élelmiszerek. Ha a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és a csomagolás bontatlan, sértetlen, akkor nyugodtan kísérletezzünk: a kibontott élelmiszert vegyük szemügyre, szagoljuk meg, kóstoljuk meg. Ha a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket elfogyaszthatjuk.

 

A fogyaszthatósági idővel viszont jobb nem kísérletezni, mert ez a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolnunk. Ezeket inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert. Ne feledjük, az egészségünk a legnagyobb kincs.

 

A lejárt élelmiszereket továbbra sem lehet kereskedelmi forgalomba hozni, függetlenül attól, hogy milyen típusú dátumjelölést találunk rajtuk. Az Európai Unióban azonban egy friss jogszabály-módosításnak köszönhetően mostantól minden tagállamban adományozhatóvá válnak a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek. Sokakban kétséget ébreszthet azonban, hogy az egyes termékek lejárat után még mennyi ideig maradnak biztonságosak. Szakmai útmutatónk segítséget nyújthat ezzel kapcsolatban a felajánlóknak és a karitatív szervezeteknek. Az útmutatóban szereplő időszakok azonban a fogyasztók számára is hasznosak lehetnek. A megadott időszakok csak a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékekre alkalmazhatók!

A teljes útmutató itt érhető el.

 

Kapcsolódó anyagok:

Kapcsolódó tartalmak

9 Tipp a kenyérpazarlás csökkentéséhez

lippail

Maradék nélkül adventi naptár

admin

Interjú Szalay Csongorral, a Maradék nélkül animációs videóinak szinkronhangjával

admin