Az ELTE Társadalomtudományi Kar Zöld gazdaság és gazdaságetika kutatócsoportja 2025. április 24-én tematikus délutánt szervezett a Föld hete programsorozat keretében, a Savaria Egyetemi Központjában.
A program célja a fenntartható élelmiszerfogyasztással kapcsolatos jó gyakorlatok, kezdeményezések és innovatív megoldások bemutatása volt.
A program kiemelt elemeként Dr. Szőke Viktória, az ELTE szombathelyi adjunktusa és a Nébih oktatási nagykövete tartott előadást a Maradék nélkül programról. Prezentációjában az élelmiszerpazarlás mérséklésének fontosságára hívta fel a figyelmet, különös hangsúlyt fektetve a tudatos fogyasztói magatartás fontosságára. Ezúton is köszönjük Viktóriának, hogy hírét vitte a programnak és elkötelezetten segíti a fenntartható élelmiszerfogyasztás ügyét a Maradék nélkül szemléletformáló munkáján keresztül és azon túl.
A helyszínen a Maradék nélkül program kiadványai és plakátjai is megtekinthetők voltak, amelyek szemléletes módon mutatták be, miként csökkenthetjük mindennapi életünkben az élelmiszerpazarlást – ezzel is segítve, hogy az elhangzott gondolatok kézzelfogható, alkalmazható tudássá váljanak.
A délután folyamán további előadók is bemutatkoztak:
- Polákovics Marietta, a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok igazgatója a helyi piac fenntarthatóságban betöltött szerepéről beszélt,
- Horváth Gergely, a SPAR Magyarország regionális szortiment menedzsere a Régiók kincsei programot mutatta be,
- Dr. Tóth András József és Dr. Bittsánszky András, az Állatorvostudományi Egyetem adjunktusai online előadásukban az alternatív fehérjeforrások élelmiszerláncban betöltött szerepét ismertették.
A rendezvény fontos fórumként szolgált a fenntarthatóság aktuális kérdéseinek megvitatására, a tudásmegosztásra és a környezettudatos gondolkodás erősítésére. Köszönjük Dr. Kovács Lászlónak, megbízott igazgatónak és Dr. Szőke Viktóriának, egyetemi adjunktusnak, hogy támogatásukkal a Maradék nélkül program is megjelenhetett az eseményen.