HírekPraktikák

Heti menü – Káposztá(k)ból

kimchi
Számos káposztaféle létezik, elég csak a brokkolira vagy a karfiolra gondolni. Azonban az eheti menütervben a „klasszikus” értelemben vett káposztákkal – kelkáposzta, kínai kel, fejes káposzta – fogunk foglalkozni.
Tároljuk helyesen:

Káposztát szinte egész évben találunk a piacon, ami a zöldség jó tárolhatóságának köszönhető. A téli termények jórészt tárolásból származnak, amelyek még az őszi, téli, hűvösebb hónapokban is táplálóak maradnak.

Vásárlás után mosatlanul helyezzük hűtőbe a terményt, így akár 2-3 hetünk is van felhasználni azt. Ezzel szemben a megvágott, maradék részeket próbáljuk még 2-3 napon belül elfogyasztani. A káposzta jól bírja a fagyasztást is, amennyiben előtte blansírozzuk: tegyük 2-3 percre forrásban lévő vízbe, majd egyből egy jeges fürdőbe. Töröljük szárazra a zöldséget, és tegyük egy jól zárható edénybe. Így több hónapig is eláll.

Heti menü:
Hétfő:

A hetet kimchi készítéssel kezdjük. Ennek a koreai savanyúságnak kell pár nap, hogy „megérjen”, de vasárnap már isteni ételek készíthetők belőle. Az alapösszetevője a kimchinek a kínai kel és a gyömbér, amelyhez kerülhetnek más szezonális zöldségek (például répa, újhagyma, retek) vagy gyümölcsök (például körte vagy alma). Hagyományosan halszósszal készül, de ezt lehet szójaszósszal is helyettesíteni. Egy igazán különleges ízvilágú savanyúság lesz a végeredmény!

Kedd:

A hét második napján egy igazi klasszikust készítünk: a rakott kelkáposztát. A legjobb ebben a kiadós ételben, hogy a maradékot le is tudjuk fagyasztani későbbre! Így majd egy hosszú, fáradt nap után is biztosak lehetünk benne, hogy lesz laktató vacsora az asztalon!

Szerda:

A hét közepén is egy klasszikus, de egyszerű fogást készítünk. A káposztás tészta nagyszerűsége a kevés hozzávalóban rejlik. Csak azt kell eldönteni, hogy cukorral vagy borssal, esetleg mindkettővel fogyasszuk.

Csütörtök:

Egy igazán különleges fogás a káposztasteak. Főétel is lehet, sok sajttal megszórva és joghurttal megkenve, de sült húsok mellé is tálalhatjuk köretként.

Péntek:

Az utolsó hétköznapon, már a hétvégére rákészülve, utazzunk el Amerikába és készítsünk káposztasalátát. Ezt tálalhatjuk rántott csirkével (aminek a panírozásához maradék szikkadt kenyeret vagy kukoricapelyhet is használhatunk) hogy meglegyen a teljes ízutazás.

Szombat:

A tegnapi étkezés után, ismét visszatérünk a hagyományos ételekhez és retró paradicsomos káposztát készítünk. Ez a finom étel biztosan felmelegít bennünket egy hosszú őszi túra után, de ha lenne maradék, akkor azt is berakhatjuk a fagyasztóba a rakott kel mellé.

Vasárnap:

Mára megérett a kimchi! Itt az ideje felhasználni egy pirított rizsben vagy akár egy sajtos melegszendvicsben. Plusz tipp, hogy ezek másnap is finomak maradnak, így akár már hétfőre is csomagolhatunk!

Az eheti menüből kimaradt a desszert, de nézzétek meg korábbi édesburgonyás menütervünket, amiben találtok egy isteni brownie receptet!

 

Kapcsolódó tartalmak

Hulladékból ház?

admin

Augusztusban szezonális

admin

Európai Hulladékcsökkentési Hét: hazai elismerésben részesült a Maradék nélkül

Maradéknélkül