Praktikák

Hogyan csökkentsük a kidobott pékáru mennyiségét?

 

Évente 51.675 tonna pékáru kerül a kukába Magyarországon, ami óriási mennyiség, felmérésünk szerint a készételek után ebből az élelmiszerkategóriából pazaroljuk a legtöbbet. Összegyűjtöttünk pár tippet, ami számotokra is hasznos lehet annak érdekében, hogy minél kevesebb kerüljön a kukába.

 

  • A friss kenyeret érdemes jól szellőző körülmények között tárolni, annak érdekében, hogy az idő előtti penészedést megelőzzük. Erre a kenyértartó, a papírzacskó vagy a konyharuha jó megoldást nyújthat. Bővebben olvashattok a kenyér megfelelő tárolásáról korábbi cikkünkben.
  • Vegyük figyelembe, hogy a krumplis kenyér, a kovászos kenyér vagy a hozzáadott zsírt tartalmazó kenyerek több ideig bírják, mint a bagett, a briós vagy a kifli. Ezek alakjuk és méretük miatt is hamarabb veszítenek nedvességtartalmukból. Ha ilyen jellegű pékárut vásárolunk számoljunk vele, hogy akár még aznap el kell fogyasztani.
  • Ismertek olyat, aki a hűtőszekrényben tárolja a kenyeret? A hűtőszekrény frissen tartja a húsokat, tejtermékeket és a pékáruk penészesedését is lassítja. De! Akár hatszor gyorsabban is kiszárad a kenyér a hűtőben az alacsony hőmérséklet miatt, mint szobahőmérsékleten. Helyette tároljuk, száraz, hűvös helyen. A hűtő teteje sem a legjobb megoldás, mert a kenyér felveheti a hűtő által leadott hőt, így hamarabb kiszárad.
  • A legtutibb tippünk pékáruval kapcsolatban: Ha túl sokat vettünk, és látjuk, hogy ez a mennyiség nem fog elfogyni, akkor fagyasszuk le! A kenyeret praktikussági szempontból érdemes leszeletelni. Utána mikrohullámú sütőben, vagy a sütőben pillanatok alatt kiolvasztva bármikor fel tudjuk használni. Nem mellesleg, így mindig van otthon kenyér!
  • A maradék, de még nem penészes pékárut szárítsuk ki teljesen és daráljuk le: kész is van a házi zsemlemorzsa.
  • A szikkadt kenyér ideális pirítós alapanyag. Zöldségkrémmel megkenve (például padlizsánkrém, humusz, ajvár, zakuszka) mennyei vacsora. Izgalmas olasz verziója a bruschetta: felkockázott paradicsom, olívaolaj, só, bors, fokhagyma és oregánó/bazsalikom keverékét halmozzuk rá a pirítósra.
  • A pirítós mellett számos más recepthez is felhasználható a kenyér, erről bővebben írtunk egy korábbi cikkünkben.

 

Ha megjelenik a kenyéren egy kis penész, azt már ne együk meg semmiképpen! Az élelmiszerbiztonság mindig az első számú, ha dönteni kell!

Kapcsolódó tartalmak

Kovászos uborka, maradék nélkül

admin

Édes-ízes ősz

admin

5 egyszerű praktika a pénzkidobás ellen

admin