HírekPraktikák

Húsvéti maradékok feltámadása – Fonott kalács

A húsvéti ünnepi asztalok egyik legédesebb eleme egyértelműen a kalács. Nem csoda, hiszen egy nagyon mutatós és sokféleképpen felhasználható ételről van szó. Legyen saját készítésű, vagy bolti, sajnos könnyen kiszáradhat, de ez nem lehet egy finom desszert akadálya. Ezer módja van, hogy megmentsük a szemetestől ezeket a fonott, mosolygós tésztacsodákat.

Ha húsvét után pár héttel szeretnénk visszaidézni az ünnepi hangulatot egy kis lekváros kaláccsal, anélkül, hogy újból nekiállnánk tésztát keleszteni és fonni, akkor fagyasszuk le a húsvéti kalács maradékát. Ehhez egy jó gyakorlat, ha fagyasztás előtt felszeleteljük azt és úgy tesszük el jól záródó zacskóba vagy dobozba.

Ezzel szemben, ha úgy érezzük van bennünk az ünnepi sürgés-forgás után még energia valamilyen finomság készítésére, akkor készítsünk belőle egy isteni madártejes pitét. Ezt a receptet egy kedves követőnk küldte a tavalyi Húsvét zöldítő pályázatunk keretében, reméljük elkészítitek.

Mielőtt azonban nekiállunk a pite készítésnek, győződjünk meg arról, hogy kalácsunk nem penészes. Ha mégis penészt észlelünk, akkor nem elegendő a szemmel jól látható beteg részek eltávolítása, sajnos az egészet ki kell dobni, mivel a penészgomba fonalai addigra már az egész élelmiszert átszőtték.

Ha azonban mindent rendben találtunk, kezdődhet is a sütés-főzés!

Kalácsmentő madártejes pite

Hozzávalók:

Tészta:

  • 170 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 60 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 70 g hideg vaj
  • 1 tojás

Vanília krém:

  • 3 tojás sárgája
  • 100 g cukor
  • vanília
  • 1 ek keményítő
  • 4 dl tej

A tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • pici citromlé
  • 1 csipet só

És ehhez még jön a felkockázott kalács és egy kis üveg gyümölcslekvár.

Elkészítés:

Először a vaníliakrémet készítjük el: a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliával és keményítővel, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet, és lassú tűzön sűrűre főzzük.

Amíg a krém hűl, nekiállunk a tésztának. A lisztet elkeverjük a sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval, aztán elmorzsoljuk benne a hideg, felkockázott vajat, és végül a tojást is hozzáadjuk. Hűtőbe rakjuk és amíg dermed, felkockázzuk a kalácsot és kivajazzuk a piteformát.

A tésztát kinyújtjuk és beletesszük a formába, majd kicsit megszúrkáljuk villával. Erre kenjük a lekvárt és egyenletesen elosztlatva a kalácskockákat, végül az egészet leöntjük a teljesen kihűlt vaníliakrémmel. 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük 25-30 percig, amíg lesz egy kis színe.

Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, egy csipet sóval és kevés citromlével. Ha kész a hab, akkor az egészet egy habzsákba töltjük és ezzel díszitjük a megsült piténket. Hogy egy igazán mutatós desszertünk legyen, még 5-10 percre visszarakjuk azt, hogy a hab megpiruljon.

Szeletelés előtt várjunk egy kicsit, ha tudunk!

Köszönjük ezúton is a receptet Német Krisztinának!

További receptek:

A kalácsból további ínycsiklandó édességek is készíthetők– ha nem sós – máglyarakás, felfújt vagy kalácspuding, mákosguba. Utóbbit tovább fokozhatjuk mákos guba tortává. Ha véletlenül unjuk már a hagyományos zserbót, kalácsból készíthetünk zserbógubát is. A süteménymaradékot összemorzsolva, vajjal összekeverve például sajttorta alapja is lehet.

Nemcsak bundás kenyér, de bundás kalács is létezik. A tojásba keverjünk egy kis tejszínt és egy mokkáskanál cukrot, hogy sütéskor karamellizálódjon. Gyümölccsel és tejszínhabbal igazán kényeztető reggelit készíthetünk az ünnepi hosszúhétvégén. A bevállalósabbak édes bacon szalonnával is kipróbálhatják.

Kapcsolódó tartalmak

Élelmiszerpazarlás – az egyetemistáknak is érdekes volt

admin

Többféle nemzetközi elismerésben is részesült a Maradék nélkül program

Maradéknélkül

Itt a farsang, sül a fánk

admin