Húsvéti maradékmentő sorozatunk utolsó szereplője a fonott kalács. Legyen saját készítésű, vagy bolti, sajnos könnyen kiszáradhat, de ez nem lehet egy finom desszert akadálya. Ezer módja van, hogy megmentsük a szemetestől ezeket a fonott, mosolygós tésztacsodákat.
A húsvéti maradékokból ínycsiklandó édességek is készíthetők, a kalácsból – ha nem sós – máglyarakás, felfújt vagy kalácspuding, mákosguba. Utóbbit tovább fokozhatjuk mákos guba tortává. Ha véletlenül unjuk már a hagyományos zserbót, kalácsból készíthetünk zserbógubát is. A süteménymaradékot összemorzsolva, vajjal összekeverve például sajttorta alapja is lehet.
Nemcsak bundás kenyér, de bundás kalács is létezik. A tojásba keverjünk egy kis tejszínt és egy mokkáskanál cukrot, hogy sütéskor karamellizálódjon. Gyümölccsel és tejszínhabbal igazán kényeztető reggelit készíthetünk az ünnepi hosszúhétvégén. A bevállalósabbak édes bacon szalonnával is kipróbálhatják.
Ha később szeretnénk a húsvéti maradékokat felhasználni, jól záródó dobozban fagyasszuk le a megmaradt kalácsokat, ha lehet szeletelve, és ha időnk engedi finom fogásokat varázsolhatunk belőlük.