Hírek

Ismerd meg a barackfajtákat!

Tombol a nyár és vele együtt a barackszezon! A piacon számos barackfajtával találkozhatunk, így nem is csoda, ha néha elbizonytalanodunk, hogy melyiket vásároljuk a lekvár- és kompótkészítéshez vagy éppen köretnek a hétvégi grillezéshez.

Mai cikkünkkel ezeken a bizonytalanságokon szeretnénk segíteni, azt azonban tartsuk észben mielőtt betárazunk kedvenc barackfajtánkból, hogy csak annyit vegyünk, amennyit biztosan fel tudunk használni mielőtt megromlana a termény. A barack, ha még nem érte el a kellő érettséget, jól elvan a konyhapulton is, viszont, ha már zamatosnak tűnik, tegyük hűtőbe, hogy legyen időnk nyugodtan kitalálni, milyen receptet is készítenénk a gyümölcsből.

A puhább, de nem penészes daraboknak pedig – fajtától függetlenül – mindig adhatunk új esélyt egy frissítő gyümölcsturmixban, aminek maradékát le is fagyaszthatjuk későbbre fagyinak!

De lássuk is a barackfajtákat:

Őszibarack:

Az őszibaracknak több fajtája ismert, azonban egyes fajtái jobbak süteményekben vagy lekvárokban, míg másokat inkább ajánlott nyersen elfogyasztani csemegeként.

Megkülönböztetjük a sárga húsú őszibarackokat (suncrest, dixired, cresthaven), amelyek tökéletesek befőttekben, süteményekben, de a grillrácsra is rápakolhatjuk, ha a húsok mellé valamilyen egzotikus köretet szeretnénk. Egy igazán nyári főfogáshoz egy szelet sült húsra is tehetjük, amit ha jó sok sajttal megsütünk, biztosan elnyeri a vendégeink tetszését. Ez a típus keményebb és jobban tárolható, mint fehér húsú társa.

A fehér húsú őszibarack (például champion, springtime vagy az egyre népszerűbb laposbarack) édesebb, puhább és magasabb a cukortartalma, így ezt érés után nem ajánlott 1-2 napnál tovább tárolni. A hőkezelés sem ajánlott ennek a fajtának, így a legjobb nyersen elfogyasztani önmagában, salátákban vagy süteményekre ráhalmozni. Ha mégis valamilyen önálló fogást készítenénk belőle, akkor a legjobb választás egy hideg krémleves, amiben szintén nyersen, leturmixolva használjuk fel a gyümölcsöt.

Szintén az őszibarackokhoz soroljuk a nektarint, amely ízben hasonlít az eddig említett fajtákhoz, csak kopaszsága miatt különböztetjük meg. Ez a fajta is remek nassolnivaló nyersen, vagy egy olaszos hangulatú, balzsamecetes-mozzarellás salátában. De sárgadinnyével és prosciutto sonkával is tálalhatjuk, ha különleges előétellel lepnénk meg vendégeinket (vagy magunkat).

A grillezés sem árt neki, sőt főételeként is hasonlóan megállja a helyét, mint a szőrős társa sülthúsra halmozva. Ha ezután még mindig marad nektarin, ne habozzuk a desszertben is felhasználni – például egy egyszerű zabos crumble-ben vagy túrós süteményekben, esetleg egy könnyed pohárkrémben.

Sárgabarack:

Talán az egyik legnépszerűbb fajta itthon a sárgabarack, ami nem is csoda, hisz ennek is számos (ízletes) felhasználási módja van. Isteni lekvárt lehet főzni belőle, amivel aztán készülhet palacsinta, zserbó, de a grízes vagy mákos tészta is baracklekvárral az igazi. Ha unjuk a lekvárt, akkor egy fűszeres krémet, chutney-t is készíthetűnk belőle, ami bármilyen egyszerű húsos ételt különleges fogássá varázsol.

Hasonlóan a nektarinhoz, a sárgabarack is remekül passzol a túrós édességekhez és kevert süteményekhez és ezt is nyugodtan rátehetjük a grillrácsra. De amíg várunk a szilvaszezonra, addig barackos gombócot is összedobhatunk ebédre és ne feledkezzünk el a sárgabarackbefőttről sem, amivel a téli, hűvös hónapokban is tudjuk élvezni a nyár ízeit.

Süti receptek:

Zabos crumble: https://kifoztuk.hu/cukormentes-nektarinos-crumble/

Pohárkrém: https://streetkitchen.hu/alapkeszitmenyek/nektarinos-sargadinnyes-gyumolcsrizs/

Nektarinos-túrós süti: https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/turos-nektarinos-pite/

Őszibarackos krémleves: https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/oszibarack-kremleves-fozes-nelkul/

Barackos csirkemell: https://streetkitchen.hu/fitt/csirkemell-receptek/barackos-sajtos-csirkemell/

Sárgabarack chutney: https://streetkitchen.hu/smart/sargabarackos-chutney/

Sárgabarackos túrós süti: https://femina.hu/recept/sargabarackos-turos-suti-receptje/

Sárgabarckos piskóta: https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/barackos-piskota/

 

Források:

https://www.mindmegette.hu/erdekessegek/oszibarack-kisokos-melyik-fajtat-mire-hasznalhatjuk

https://oszibarackinfo.hu/lapos-barack/

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/ismerje_meg_a_kulonbozo_oszibarack_fajtakat_2404?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=XS&utm_term=&utm_content=114957665264_675353657715&gad_source=1&gad_campaignid=11030573936&gbraid=0AAAAADpM0P0DeQ1sp2cANzAw0DDVUr8W-&gclid=CjwKCAjwg7PDBhBxEiwAf1CVu8FKNzHpq8Y8ed3acuOzxb3oabt82pQhyr4PGA2zfWQG9eDJh15Z1RoCREAQAvD_BwE

 

Kapcsolódó tartalmak

A Maradék nélkül csapata a Heraklion konferencián

admin

Maradék nélkül tanórák Gödöllőn

Maradéknélkül

Berlinben találkoztak az élelmiszerhulladék szakértői

admin