Tombol a nyár és vele együtt a barackszezon! A piacon számos barackfajtával találkozhatunk, így nem is csoda, ha néha elbizonytalanodunk, hogy melyiket vásároljuk a lekvár- és kompótkészítéshez vagy éppen köretnek a hétvégi grillezéshez.
Mai cikkünkkel ezeken a bizonytalanságokon szeretnénk segíteni, azt azonban tartsuk észben mielőtt betárazunk kedvenc barackfajtánkból, hogy csak annyit vegyünk, amennyit biztosan fel tudunk használni mielőtt megromlana a termény. A barack, ha még nem érte el a kellő érettséget, jól elvan a konyhapulton is, viszont, ha már zamatosnak tűnik, tegyük hűtőbe, hogy legyen időnk nyugodtan kitalálni, milyen receptet is készítenénk a gyümölcsből.
A puhább, de nem penészes daraboknak pedig – fajtától függetlenül – mindig adhatunk új esélyt egy frissítő gyümölcsturmixban, aminek maradékát le is fagyaszthatjuk későbbre fagyinak!
De lássuk is a barackfajtákat:
Őszibarack:
Az őszibaracknak több fajtája ismert, azonban egyes fajtái jobbak süteményekben vagy lekvárokban, míg másokat inkább ajánlott nyersen elfogyasztani csemegeként.
Megkülönböztetjük a sárga húsú őszibarackokat (suncrest, dixired, cresthaven), amelyek tökéletesek befőttekben, süteményekben, de a grillrácsra is rápakolhatjuk, ha a húsok mellé valamilyen egzotikus köretet szeretnénk. Egy igazán nyári főfogáshoz egy szelet sült húsra is tehetjük, amit ha jó sok sajttal megsütünk, biztosan elnyeri a vendégeink tetszését. Ez a típus keményebb és jobban tárolható, mint fehér húsú társa.
A fehér húsú őszibarack (például champion, springtime vagy az egyre népszerűbb laposbarack) édesebb, puhább és magasabb a cukortartalma, így ezt érés után nem ajánlott 1-2 napnál tovább tárolni. A hőkezelés sem ajánlott ennek a fajtának, így a legjobb nyersen elfogyasztani önmagában, salátákban vagy süteményekre ráhalmozni. Ha mégis valamilyen önálló fogást készítenénk belőle, akkor a legjobb választás egy hideg krémleves, amiben szintén nyersen, leturmixolva használjuk fel a gyümölcsöt.
Szintén az őszibarackokhoz soroljuk a nektarint, amely ízben hasonlít az eddig említett fajtákhoz, csak kopaszsága miatt különböztetjük meg. Ez a fajta is remek nassolnivaló nyersen, vagy egy olaszos hangulatú, balzsamecetes-mozzarellás salátában. De sárgadinnyével és prosciutto sonkával is tálalhatjuk, ha különleges előétellel lepnénk meg vendégeinket (vagy magunkat).
A grillezés sem árt neki, sőt főételeként is hasonlóan megállja a helyét, mint a szőrős társa sülthúsra halmozva. Ha ezután még mindig marad nektarin, ne habozzuk a desszertben is felhasználni – például egy egyszerű zabos crumble-ben vagy túrós süteményekben, esetleg egy könnyed pohárkrémben.
Sárgabarack:
Talán az egyik legnépszerűbb fajta itthon a sárgabarack, ami nem is csoda, hisz ennek is számos (ízletes) felhasználási módja van. Isteni lekvárt lehet főzni belőle, amivel aztán készülhet palacsinta, zserbó, de a grízes vagy mákos tészta is baracklekvárral az igazi. Ha unjuk a lekvárt, akkor egy fűszeres krémet, chutney-t is készíthetűnk belőle, ami bármilyen egyszerű húsos ételt különleges fogássá varázsol.
Hasonlóan a nektarinhoz, a sárgabarack is remekül passzol a túrós édességekhez és kevert süteményekhez és ezt is nyugodtan rátehetjük a grillrácsra. De amíg várunk a szilvaszezonra, addig barackos gombócot is összedobhatunk ebédre és ne feledkezzünk el a sárgabarackbefőttről sem, amivel a téli, hűvös hónapokban is tudjuk élvezni a nyár ízeit.
Süti receptek:
Zabos crumble: https://kifoztuk.hu/cukormentes-nektarinos-crumble/
Pohárkrém: https://streetkitchen.hu/alapkeszitmenyek/nektarinos-sargadinnyes-gyumolcsrizs/
Nektarinos-túrós süti: https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/turos-nektarinos-pite/
Őszibarackos krémleves: https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/oszibarack-kremleves-fozes-nelkul/
Barackos csirkemell: https://streetkitchen.hu/fitt/csirkemell-receptek/barackos-sajtos-csirkemell/
Sárgabarack chutney: https://streetkitchen.hu/smart/sargabarackos-chutney/
Sárgabarackos túrós süti: https://femina.hu/recept/sargabarackos-turos-suti-receptje/
Sárgabarckos piskóta: https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/barackos-piskota/
Források:
https://www.mindmegette.hu/erdekessegek/oszibarack-kisokos-melyik-fajtat-mire-hasznalhatjuk
https://oszibarackinfo.hu/lapos-barack/