Ünnepi díszek sorakoznak az ablakokban, a boltokban karácsonyi dallamokra keringőznek a bevásárlókocsik, a főtér irányából sült gesztenye illata szökik az orrunkba. Itt az advent. Arra szeretnénk ösztönözni az olvasót, hogy a karácsonyi felkészülés időszaka alatt ne csak az ünnepi menü összetételét tervezzük meg alaposan, de arra is szenteljünk figyelmet, hogy hová kerülnek az ételmaradékok, ha a gyomrunkban már szűkössé válik a hely.
A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó elkerülhetetlen élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek. Az élelmiszerpazarlás-mentes ünneplés főszereplői a hűtőszekrény és a fagyasztórekesz. Karácsony előtt érdemes átnézni és kiüríteni mindkettőt, gondolva arra, hogy a karácsonyi fogásoknak legyen elég hely, hiszen a legtöbb élelmiszer esetében a hűtés és a fagyasztás a legjobb tartósítási mód.
A hűtőszekrényben gyakrabban cserélődnek az alapanyagok, viszont itt is érdemes katonás rendet tartani, hogy átlátható legyen és az ételmaradékok könnyen beférjenek. A hűtőszekrényt nem csak az ünnepek előtt érdemes átnézni. Jó gyakorlat heti szinten „hűtőperceket” tartani, amikor végignézzük a polcokat közeli lejárati idővel rendelkező termékeket keresve.
Tippek a „hűtőpercek” tartásához:
- Ami először jár le, azt használjuk fel először.
- Jelöljünk ki egy polcot, ahová azokat az élelmiszereket tesszük, amelyek hamarosan lejárnak, így mindig tudjuk mit kell sürgősen felhasználni.
- Ami megromlott időközben, azt mihamarabb tegyük kukába, így megelőzhetjük, hogy a többi élelmiszerre átterjedjen a romlás.
- Ellenőrizzük, hogy a hűtőszekrény hőmérséklettartománya a megfelelő, 0 és 5 °C közötti tartományban van-e?
A közeli lejáratú termékeket egy kis kreativitással könnyen becsempészhetjük a hét során készülő ételeinkbe. A zöldségek remekül passzolnak bármilyen raguba, vagy levesbe. A húsok és húskészítmények csodás kiegészítői lehetnek a tojásos reggeliknek, vagy ebédre tölthetjük egy tartalmasabb tortillatekercsbe őket. A tejtermékek bármilyen sós vagy édes fogást ellenálhatatlanul krémessé varázsolnak. A gyümölcsökből pedig frissítő turmixokat készíthetünk, díszíthetjük vele a reggeli kását vagy zárhatjuk napunkat egy melengető krémlevessel.
Fontos, hogy ne élelmiszertemetőként tekintsünk a fagyasztórekeszre, időközönként nézzük át, mi az, amit már érdemes lenne felhasználni. Ez azért is lényeges, mert a legtöbb élelmiszer nem marad ugyanolyan minőségű az örökkévalóságig, mint a fagyasztás időpontjában volt. A legtöbb húsos ételt legkésőbb 2-3 hónap, a pörköltet 4-6 hónap, a főtt tésztát vagy tojást tartalmazó, illetve rakott ételeket pedig 1 hónap fagyasztóban való tárolást követően javasolt elfogyasztani.
A fagyasztóban raktározott alapanyagokat az ünnepi menühöz is felhasználhatjuk, például a gondosan feldarabolt, fagyasztott húst a töltött káposztához. Biztosan lapul egy-egy adag meglepetés pörkölt valamelyik fagylaltos dobozban, amelyet változatos módon tudunk felhasználni, és még időt is spórolhatunk a decemberi hajtás közepette: gyors babgulyás vagy székelykáposzta, húsos palacsinta vagy rakott zöldség kerülhet pikk-pakk az asztalra.
Tippek a fagyasztószekrény átláthatóságára:
- A lefagyasztandó ételeket vagy alapanyagokat adagonként, feldarabolva csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen kiolvasztani.
- A csomagolásra írjuk rá, hogy mi található benne, és mikor fagyasztottuk le, így 2 hónappal később is pontosan tudni fogjuk, hogy mi rejtőzik az egyes edényekben.
A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha a hűtőben, 0 és 5 °C fok között történik, ha sietünk akkor pedig a mikrohullámú sütő olvasztó programját használjuk. A már egyszer kiolvasztott ételeket ne fagyasszuk le újra!
A különböző ételmaradékok hűtőben és fagyasztóban való tárolhatóságára vonatkozó ajánlott időtartamot lentebb található táblázatban részletesen összefoglaltuk.