Az élelmiszerpazarláshoz kötődő környezeti, társadalmi és gazdasági problémákról szólt a Tesco által 2019. június 5-én, a környezetvédelmi világnapon Prágában rendezett Central Europe Food Waste Conference című rendezvény, amelynek egyik panelbeszélgetésére a Maradék nélkül projekt is meghívást kapott.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy rendkívül nagy szükség lenne egységes nevezéktan és mérési módszerek alkalmazására, hiszen ezek elengedhetetlenek az élelmiszerhulladékok összehangolt csökkentéséhez.
Doma Eszter, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)Maradék nélkül programjának képviseletében bemutatta a magyarországi helyzetet, a hazai háztartásokra vonatkozó adatokat európai uniós viszonylatban, a Nébih 2016-ban végzett, 100 háztartást egy hétig vizsgáló felmérése alapján. Általános egyetértés fogadta a kijelentését a tudatosság növelésének fontosságáról. Ha valódi változást szeretnénk elérni, az iskoláskorú gyermekek megcélzása kulcsfontosságú, őket pedig rövid videókkal és a közösségi média helyes használatával érdemes megcélozni – ahogy ezt teszi jelenleg is a Maradék nélkül projekt.
Kép forrása: