HírekPraktikákVegyél számba!

Minőségmegőrzési idő lejárta után feltétlenül ki kell dobni a terméket?

 

Az elmúlt időszakban az angol kormányt és kiskereskedelmi szektort rengeteg támadás érte a nagy mennyiségben keletkező élelmiszerhulladék miatt. A kialakult helyzetet mérlegelve egy angliai vállalat, az East of England Co-op olyan megoldást jelentő ötlettel állt elő, amely az élelmiszergyártóknak, kereskedelmi szektornak, valamint a fogyasztói rétegnek is kedvező lehet.

A bolthálózat próbaként 14 üzletében lehetőséget biztosított a vásárlóinak arra, hogy alacsonyabb áron vásárolhassanak meg olyan termékeket, amelyeknek lejárt a minőségmegőrzési ideje (pl. száraztészta, rizs), de élelmiszerbiztonsági szempontból nem kifogásolhatók. Az akció olyan sikeresnek bizonyult, hogy a leértékelt élelmiszereket pár órán belül elkapkodták, amellyel nem csak a bolthálózat csökkentheti az élelmiszerpazarlás mértékét, de a fogyasztók is spórolhatnak családjaiknak a csökkentett áraknak köszönhetően.

Angliában csak ezzel az egy kezdeményezéssel éves szinten összesen 1,1 millió tonna élelmiszert lehetne megmenteni a kidobástól.

 

Források:

 

http://www.piacesprofit.hu/klimablog/oriasi-siker-lejart-szavatossagu-elelmiszerek-35-forintert/

 

http://www.dontwasteit.hu/2017/12/13/van-ahol-ertekesitik-a-lejart-szavatossagu-elelmiszereket/

 

Kapcsolódó tartalmak

Tökéletlen zöldségeket a boltok polcaira!

admin

Time’s up for food waste! konferencia Brüsszelben

admin

Ételhalmok a szeméttelepen

admin