HírekPraktikák

Gondolkodj előre, mint a bajnokok

Gondolkodj előre, mint a bajnokok
Ahogy visszatérünk a nyári szabadságról az iskolába és a munkába, a tudatos menütervezés újra kulcsfontosságúvá válik. Mindez pedig nemcsak azért praktikus, mert időt és pénzt spórolhatunk vele, hanem azért is, mert az élelmiszerpazarlás csökkentése révén a fenntarthatóság szempontjából is van jelentősége. Vajon tényleg ilyen hatékony ez a módszer? Lássuk, hogyan segíthet a gondos tervezés a mindennapokban.
Menütervezés

A tudatos menütervezéshez tisztában kell lennünk azzal, hogy hány főre kell ételt készítenünk, mennyit szoktunk enni az egyes étkezések során, mennyire mozgalmas hét elé nézünk, mikor fogunk előreláthatólag máshol enni és mikor tudjuk megoldani a bevásárlást. Az ezekre adott válaszok alapján jól meg tudjuk tervezni, melyik nap mit tudunk főzni. Érdemes a terveket egy naptárba is bejegyezni, hogy könnyebben tudjunk reagálni a váratlan eseményekre és a már elkészített ételek maradékait se felejtsük el megenni.

A legtöbb háztartás kb. 21 féle bevált receptet variál az év során. Ha ezeket főzzük meg, akkor biztosak lehetünk benne, hogy finom, házi készítésű ételek várnak ránk a következő napokban vagy akár egész héten. Kedvenc ételeink elkészítése ráadásul jóval költséghatékonyabb, mintha egy étteremben étkeznénk, elviteles rendeléskor pedig jóval több lenne a csomagolóanyag is. A tudatos tervezés révén tehát egyrészt csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást, másrészt pedig megelőzhetjük a csomagolási hulladékok képződését is.

Otthoni hűtőmustra

A kamrában vagy a hűtőben gyakran találhatóak olyan alapanyagok és megmaradt összetevők, melyeket könnyedén felhasználhatunk a főzéseink során. Tervezzük a heti menüt kreatívan úgy, hogy a hűtőben található maradékok, az árválkodó zöldségek és a közeli lejáratú termékek fogyjanak el először, amivel nemcsak az élelmiszerpazarlást csökkenthetjük, de az élelmiszerboltokban sem kell annyi időt eltöltenünk. Ne feledkezzünk el ebben a körben a fagyasztóról sem, időnként ugyanis ott is igazi elfelejtett kincsekre lelhet az ember.

Tudatos vásárlás

A menütervezés nemcsak a pazarlás csökkentésében segít, hanem a napi rutinunkat, így a bevásárlást is egyszerűbbé teszi. Miután leltárt készítettünk a hűtőről és a kamráról, majd kiválasztottuk az azokhoz illeszkedő recepteket, ideje elkészíteni a bevásárlólistát és megvenni a még szükséges alapanyagokat. Listánkat írhatjuk a telefon jegyzetébe vagy akár egy papírcetlire is, de ügyeljünk rá, nehogy otthon felejtsük. Mivel a lista révén célzottan mehetünk vásárolni, a boltban töltött idő nemcsak lerövidül, de jóval kevesebb stresszel fog járni.

Amikor bemegyünk az élelmiszerboltba, próbáljuk meg csak a listán szereplő cikkeket megvenni. Az illatok, akciók és kuponok sok esetben próbálnak elcsábítani minket, és ha nem vagyunk elég óvatosak, a végén olyan dolgokat is megveszünk, amelyekre valójában nincs is szükségünk, így végül kárba mennek.

Az is örök igazság, hogy ne menjünk éhesen vásárolni, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk több ételt megvenni, mint amennyit valójában elfogyasztunk és olyan ételeket is megvehetünk, amelyeket egyébként nem vettünk volna. Ragaszkodjunk a bevásárlólistánkhoz, és ne hagyjuk, hogy a minket érő ingerek eltérítsenek a terveinktől.

Főzés

Ha két-három adagot előre megfőzünk, általában nem maradnak félig elhasznált alapanyagok. A nagyobb adagok főzésére viszont több idő kell, így ügyeljünk arra, hogy ehhez olyan napot válasszunk, amelyen több óra áll ehhez a rendelkezésünkre. Hosszútávon akár fixen is kiválaszthatjuk azokat a napokat, melyeken biztosan főzni fogunk, hiszen ez segíthet a rendszeresség kialakításában és a mosogatnivaló is kevesebb lesz.

Érdemes hasonló összetételű ételeket készíteni, így lehet, hogy csak egyszer kell megfőznünk a rizst és a különböző zöldségek sem fognak kárba veszni. A főzés rugalmas: ha egy recept például egy csésze apróra vágott paprikát ír elő, de az egész paprikát felhasználjuk, nem maradnak felesleges darabok, amelyek végül kárba mennének. Technikailag ráadásul szinte bármilyen receptbe bele lehet tenni bármilyen zöldséget. Igyekezzünk maradéktalanul kihasználni a kamrában és hűtőben található maradékokat, hiszen azok kreatív felhasználása is hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.

A heti menü készítés egyik legnagyobb féleleme, hogy nem lesz kedvünk ahhoz, amit hétvégén főztünk a hétre. Bár ez határozottan előfordulhat, az egyik legjobb módja ennek elkerülésére, ha könnyen lefagyasztható ételeket választunk, mint a levesek, pörköltek, curryk vagy a chilis és rakott ételek. Ha mégsem kívánjuk megenni ezeket, egyszerűen fagyasszuk le későbbre. Emellett az is jó megoldás lehet, ha az adott ételt felhasználjuk egy másik recepthez.

Miután befejeztük a főzést, hagyjuk kihűlni az ételt, 2 órán belül pedig tegyük hűtőbe. Ha azt szeretnénk, hogy gyorsabban hűljön, engedhetünk a mosogatóba vizet és jégakkukkal kiegészítve beleállíthatjuk a lábast. Ezt követően egyenlő adagokra porciózhatjuk az ételt, így később ezeket csak ki kell venni a hűtőből és be kell tenni a mikrohullámú sütőbe vagy fel kell melegíteni a tűzhelyen.

Nagyobb adagok

Főzzünk nagyobb adagokat, amelyeket aztán könnyen el tudunk tárolni a hűtőben vagy a fagyasztóban. Így amikor fáradtan érünk haza egy hosszú munkanap után, csak elő kell vennünk egy előre elkészített ételt és fel kell melegítenünk. Az adagonkénti csomagoláskor előre meg tudjuk határozni az adagok nagyságát is, ami az egészségesebb étkezésben is segíthet.

Tárolás

Menütervezés közben azt is mindig gondoljuk át, hogyan és hol fogjuk tárolni az elkészített ételeket. Hiába szeretnénk előre elkészíteni az egész heti étkezést, ha nincs elegendő mennyiségű helyünk vagy megfelelő tárolóedényünk annak tárolására. Válasszunk olyan edényt, amely mikrohullámú sütőben is melegíthető és mosogatógépben is mosható, mert így minden szempontból könnyebb dolgunk lesz. Ne felejtsük el, hogy a fagyasztó is barátunk, így egyhamar biztosan nem ununk rá a nagyobb mennyiségben elkészített ételekre.

Próbáljuk ki mindegyik tippet és tapasztaljuk meg a különbséget!

 

Kapcsolódó tartalmak

Sütőtök krémleves maradék nélkül Széll Tamástól

Maradéknélkül

Maradék nélkül – Zárókonferencia

admin

Jászsági móka: beszélgetés az élelmiszerpazarlásról Jászapátin

Maradéknélkül