Hírek

Miért pazarolunk? – a Maradék nélkül csapat kutatása

 

A Maradék nélkül csapat munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen tényezők állnak az élelmiszerpazarlás hátterében. A kutatás eredményeit első alkalommal a görögországi “International Conference on Sustainable Solid Waste Management” nemzetközi konferencián mutatták be. Az előadást a szervezők érdekesnek találták, így lehetőséget biztosítottak a részletes kutatási eredményeket bemutató cikk megjelentetésére a Springer által kiadott Environmental Science and Pollution Research rangos nemzetközi folyóiratban.

 

A kutatás eredményei 1000 fős reprezentatív kérdőíves felmérésen alapulnak, és SEM (structural equation modeling) statisztikai módszer alkalmazásán keresztül mutatják be a háztartási élelmiszerpazarlás mögött álló viselkedési és szokásbeli okokat. A tapasztalatok alapján a pazarlás mögött elsősorban a mindennapok során rutinszerűen végzett rossz szokások állnak, amelyeken felnőtt korban már nagyon nehéz változtatni, éppen ezért a gyermekkori oktatással és szemléletformálással tudunk valódi eredményeket elérni. További fontos eredmény, hogy a pazarlást eredményező rossz gyakorlatok közül hazánkban egyértelműen az van legnagyobb hatással, hogy egyszerre túl nagy mennyiségű ételt készítünk el, amely aztán nem fogy el. A kutatás ezen felül további hasznos eredményekkel szolgált a Maradék nélkül program szakmai tartalmának és kommunikációs üzeneteinek megtervezéséhez.

 

A cikk az alábbi linken keresztül teljes terjedelmében elérhető és szabadon megosztható: https://link.springer.com/article/10.1007/s11356-020-09047-x

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül Mátyásdombon

Maradéknélkül

Ismét táborba látogattunk

admin

Bemutató óra a 13. kerületben

admin