Hírek

Maradék nélkül bemutatkozása a 28. Gazdasági Fórumon, Krynicában

 

Szeptember elején a Maradék nélkül program lehetőséget kapott, hogy bemutassa a magyarországi élelmiszerhulladék-helyzetet, valamint a témával kapcsolatos előadást tartson a 28. Gazdasági Fórumon Krynicában, amely 3 napos eseményen összesen 6 plenáris ülés és 180 kerekasztal beszélgetés zajlott le.

 

A kerekasztal Dr. Kasza Gyula projektvezető előadásával kezdődött Élelmiszerhulladék a tányéron – magyar esettanulmány az élelmiszerhulladékok megelőzéséről címmel, amellyel bemutatta a Maradék nélkül kampány indulását, a Nébih történetét, az élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos ellentmondó kérdéseket és válaszokat, különös tekintettel az élelmiszerbiztonságra, valamint kitért a Magyarországon leggyakrabban pazarolt élelmiszerkategóriákra és mennyiségükre is. Az előadáson részletezte továbbá a program fő tevékenységi körét a főbb teljesítéseket figyelembe véve, mint például az oktatási tananyagok (tankönyv tanári útmutatóval és munkafüzettel, az általános iskolás tanárokat segítő PowerPoint prezentációk, szemléletformáló játékok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt), és a nyilvános figyelemfelkeltő kampány replikálható, átültethető anyagokkal. A célt, vagyis a legjobb gyakorlatok megtalálását és fejlesztését az élelmiszerhulladék megelőzés szempontjából az előadó szintén kihangsúlyozta, amely során a projekt legfontosabb eredményeit is bemutatta. Dr. Kasza Gyula kiemelte azt is, hogy a vendéglátóipar számára az érintett szakemberek bevonásával (Maradék nélkül Vendéglátás Munkacsoportja) elkészített Segédlet legfontosabb elemei bekerültek az Európai Bizottság 852/2004/EK rendelete alapján összeállított Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlataihoz c. dokumentum legfrissebb változatába, amely már online elérhető.

 

Az előadás alapjául szolgált a kerekasztal vitájának. A vita eredményeképpen a résztvevők egyetértettek abban, hogy a gyermekek oktatása lehet a leghatékonyabb módszer a keletkező élelmiszerhulladékok csökkentésére. Egybehangzó vélemény volt továbbá, hogy az előttünk álló kihívások ugyan általánosan ismertek, de még megoldásra várnak.

Kapcsolódó tartalmak

Debreceni szakmai felkészítő nap

lippail

Kérdezz és ismerd meg!

admin

Egésznap Tapolcán

admin