Hírek

Maradék nélkül bemutatkozása a 28. Gazdasági Fórumon, Krynicában

 

Szeptember elején a Maradék nélkül program lehetőséget kapott, hogy bemutassa a magyarországi élelmiszerhulladék-helyzetet, valamint a témával kapcsolatos előadást tartson a 28. Gazdasági Fórumon Krynicában, amely 3 napos eseményen összesen 6 plenáris ülés és 180 kerekasztal beszélgetés zajlott le.

 

A kerekasztal Dr. Kasza Gyula projektvezető előadásával kezdődött Élelmiszerhulladék a tányéron – magyar esettanulmány az élelmiszerhulladékok megelőzéséről címmel, amellyel bemutatta a Maradék nélkül kampány indulását, a Nébih történetét, az élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos ellentmondó kérdéseket és válaszokat, különös tekintettel az élelmiszerbiztonságra, valamint kitért a Magyarországon leggyakrabban pazarolt élelmiszerkategóriákra és mennyiségükre is. Az előadáson részletezte továbbá a program fő tevékenységi körét a főbb teljesítéseket figyelembe véve, mint például az oktatási tananyagok (tankönyv tanári útmutatóval és munkafüzettel, az általános iskolás tanárokat segítő PowerPoint prezentációk, szemléletformáló játékok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt), és a nyilvános figyelemfelkeltő kampány replikálható, átültethető anyagokkal. A célt, vagyis a legjobb gyakorlatok megtalálását és fejlesztését az élelmiszerhulladék megelőzés szempontjából az előadó szintén kihangsúlyozta, amely során a projekt legfontosabb eredményeit is bemutatta. Dr. Kasza Gyula kiemelte azt is, hogy a vendéglátóipar számára az érintett szakemberek bevonásával (Maradék nélkül Vendéglátás Munkacsoportja) elkészített Segédlet legfontosabb elemei bekerültek az Európai Bizottság 852/2004/EK rendelete alapján összeállított Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlataihoz c. dokumentum legfrissebb változatába, amely már online elérhető.

 

Az előadás alapjául szolgált a kerekasztal vitájának. A vita eredményeképpen a résztvevők egyetértettek abban, hogy a gyermekek oktatása lehet a leghatékonyabb módszer a keletkező élelmiszerhulladékok csökkentésére. Egybehangzó vélemény volt továbbá, hogy az előttünk álló kihívások ugyan általánosan ismertek, de még megoldásra várnak.

Kapcsolódó tartalmak

Kérdezz és ismerd meg!

admin

OMÉK konferencia -Az élelmiszer érték: aktuális kihívások és feladatok

admin

Szokatlan, de finom

admin