Angliában az egyik leggyakrabban pazarolt élelmiszer a kenyér. Évente 460 000 tonna elkészített kenyeret dobnak ki a WRAP (Waste & Resources Action Programme) 2016-os felmérése szerint.
Nemrégiben kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel a kenyérből sört készíthetnek. Ehhez viszont nem sütnek külön kenyeret, hanem a maradékot használják fel, azokat a kenyereket, amiket a szakács, a pék vagy egy élelmiszerbolt kidobna. Ilyen például a cipó fara vagy a nap végén megmaradt száraz kenyér.
A sör neve Toast. A Toast főzet egy világos sör, amit indie londoni sör segítségével tudnak előállítani. A gyártás során a maláta egy részét kenyérrel tudják helyettesíteni. Egy év alatt már bővítették a sörfőzés technológiát és az IPA* mellett craft lager* (*: sörfajták) söröket is készítenek, amiknek az alapanyaga a kidobásra szánt kenyér.
Ezeket a söröket Magyarországon nem forgalmazzák, de Angliában sok helyen meg lehet kóstolni.
Forrás: