HírekPraktikák

Varázslat a konyhában: száraz kenyér új köntösben

A kenyér amellett, hogy az emberiség egyik fő tápláléka ma is, évezredes múltjára való tekintettel számos népi szokáshoz köthető, valamint vallási és irodalmi vonatkozása is számottevő. Az élet jelképének tartott kenyér azonban már közel sem örvend akkora tiszteletnek, mint dédszüleink idejében. Az utcán pékárut falatozó ember látványa manapság egy teljesen megszokott jelenség, amelynek nem sok köze van már a meghitt, hálát adó étkezésekhez. Az értékvesztettség sajnos az elpazarolt mennyiségekben is megnyilvánul. Becslések szerint a világszerte előállított kenyér és pékáruk több mint egyharmada kárba vész. A Nébih Maradék nélkül programjának maradékmentő szakácskönyve, „A kenyér második élete c. virtuális kiadvány” erre a problémára kínál ötletes megoldásokat 35 ínycsiklandó étel elkészítési módjának bemutatásával.

Az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb, megoldásra váró fenntarthatósági probléma napjainkban. Hazánkban a kidobott élelmiszerek rangsorában élen járnak a pékáruk: éves szinten 33 000 tonna vész kárba ezekből az egykor nagya becsült finomságokból. Az elmúlt időszakban ugyan csökkent az elpazarolt pékáruk mennyisége, azonban még mindig fejenként közel 3 kg-ot dobunk ki belőlük egy évben, amely nemcsak a környezetre káros, de a családi kasszának sem tesz jót. Tehát bőven van még közös feladatunk egy fenntarthatóbb jövő kialakítása érdekében!

Megelőzhető lenne?

A maradékmentő praktikák előtt egy pár, a pazarlás megelőzésére szolgáló hasznos tippet is megosztunk Olvasóinkkal. Tervezzünk mindig előre a család tényleges igényeivel számolva, így elkerülhető a túlvásárlás. Ha mégis több pékárut szereztünk be a kelleténél, érdemes nyitott szemmel járva, az arra rászorulóknak ajándékozni azt. A kenyér megfelelő tárolásával szintén csökkenthető a veszteség: műanyag zacskó helyett csomagoljuk a terméket pamut vagy méhviaszos kendőbe a kenyértartóba helyezés előtt. Ha mégsem fogyna el az összes, fagyasszuk le szeletelt formában, így később könnyedén porciózható lesz a kívánt mennyiség, amelyet a mikrohullámú sütő segítségével pillanatok alatt szinte frissé varázsolhatunk.

A kenyér második élete

Van megoldásunk arra is, ha minden igyekezetünk ellenére mégis szembesülünk a konyhapulton hagyott, száradásnak indult pékárukkal. Egy kisebb megmaradt kenyérdarab újragondolva kiváló kiegészítője lehet ételeinknek: felkockázva, fűszerezve, újrasütve ropogós krutonná alakítható, amely extra textúrát adhat egy krémlevesnek vagy salátának. Apró darabokra tépve mártások, főzelékek sűrítésére is használható. Darált formában zsemlemorzsaként újulhat meg, amely légmentesen, hűvös helyen tárolva egy hónapig is felhasználható számos ételhez. Egy nagyobb mennyiségű pékáru pedig akár egy teljes étkezést kielégítő önálló fogásként születhet újjá konyhai jártasságunktól függetlenül. Valahol itt kezdődik a varázslat…

Pizza maradékokból

Ha meghoztuk a kedvet a „kenyérmentő” fogások elkészítéséhez, a maradeknelkul.hu oldalon elérhető Receptkönyvben bátran válogathatunk – édes és sós recepteket is felvonultató – jobbnál jobb nemzetközi konyhai fortélyok közül, amelyek összegyűjtésében a FoodRUs projekt volt segítségünkre. Most az egyik személyes kedvencünket, a pizzát szeretnénk bemutatni, amely elkészítésével nemcsak a szikkadt kenyér kidobása előzhető meg, hanem a hűtőben, illetve kamrában árválkodó egyéb feltétként szolgáló élelmiszerek is megmenthetők általa. A siker garantált, mert ízvilága a család igényeire szabható, és sosem lesz ugyanolyan. Legyünk kreatívok, kísérletezzünk bátran! Lássuk, hogyan készülhet szikkadt kenyérből finom pizza!

  1. Vágjuk 0,5 kg kenyeret körülbelül 1 cm vastag szeletekre, és áztassuk egy tál vízbe egy percre, amíg meg nem szívja magát.
  2. Ezután helyezzük a szeleteket egy előzőleg olívaolajjal kikent tepsire és terítsük szét úgy, hogy minden rést kitöltsenek a kenyérszeletek.
  3. Majd kenjük meg a kenyérszeleteket ketchuppal, pizzakrémmel vagy – a magyarosabb ízeket jobban kedvelők – tejföllel és szórjuk meg borssal, bazsalikommal, esetleg bármilyen más ízvilágban passzoló friss fűszernövénnyel.
  4. Fokozhatjuk az ízélményt megmaradt szalámi, vagy sonkaszeletekkel, vagy a kamra mélyén megbúvó kukoricakonzervvel is. Kiváló pizzafeltétként szolgálhat a tojás, a gomba és az olíva bogyó is.
  5. A tetejére tegyünk mozzarellát (vagy bármilyen más sajtot) és paradicsomot.
  6. Megbolondíthatjuk egyéb, régóta „őrizgetett” zöldséggel is (pl. hagyma, paprika).
  7. Majd 180 °C-on 20 percig készre sütjük.

 

Kapcsolódó tartalmak

Berlinben találkoztak az élelmiszerhulladék szakértői

admin

Zöldségvégek újranövesztése – kuka helyett új élet

admin

Jászsági móka: beszélgetés az élelmiszerpazarlásról Jászapátin

Maradéknélkül