HírekPraktikák

Az időtlen tartósítás mesterműve, a befőzés

A háztartási befőzés hagyományos és kedvelt módja a gyümölcsök és zöldségek megőrzésének, amely lehetővé teszi, hogy a szezonális termények ízeit és tápanyagait hosszú időre elraktározzuk. Lássuk, milyen lépésekre, folyamatokra és hozzávalókra van szükség ahhoz, hogy az elrakott ételek valóban hosszan eltarthatók és biztonságosan fogyaszthatók legyenek.
A hőkezelés szerepe

A befőzés során terményeink hőkezelésen esnek át, amellyel elpusztulnak bennük a mikroorganizmusok, továbbá inaktiválódnak azok az enzimek, amelyek idő előtti romlásukat okozhatják. Az ehhez szükséges megfelelő főzési hőmérséklet és idő együttes alkalmazása alapvető a biztonságos tartósításhoz. Emellett a hőkezelés során kialakuló vákuum az üvegekben tovább gátolja a levegő és a mikroorganizmusok bejutását, még tovább biztosítva ezzel a lekvárok hosszútávú frissességét.

A cukor szerepe

Kevesen tudják, hogy a befőzés során felhasznált cukor nem csupán édesítőként szolgál, hanem kiemelkedő tartósító hatással is bír. Nagy mennyiségű cukor jelenlétében ugyanis a vízaktivitás csökken, ami azt eredményezi, hogy a baktériumok és gombák kevésbé tudnak szaporodni. A cukor jelenléte tehát végeredményben megakadályozza, hogy a lekvárok és más befőttek penészedéssé váljanak vagy egyéb romlási folyamatok alakuljanak ki bennük.

A pektin és a cukor együttes hatása

A lekvárkészítés hagyományos és kedvelt módszer a friss gyümölcsök megőrzésére, ami különleges ízeket és aromákat varázsol az üvegekbe. Ebben a folyamatban kulcsfontosságú szereplőnek számít a pektin, amely egy sok gyümölcsben megtalálható természetes növényi rost. Ez az anyag főzés közben, a cukor és a sav jelenlétében gélszerű állagot hoz létre, miáltal a lekvár nem folyós, hanem kenhető állagú, tökéletes stabilitású lesz. A cukor és a pektin mint alapvető összetevők nélkül tehát a lekvárok nemcsak ízükben, hanem eltarthatóságukban is jelentősen gyengébbek lennének, így ezek gondos használata alapvető a sikeres készítéshez.

Cukormentes lekvárok

Manapság a cukormentes lekvárok egyre népszerűbbnek számítanak az egészségtudatos fogyasztók körében, akik kerülik a hozzáadott cukorral készült vagy a magas energiatartalmú termékeket. Ezeknél a lekvároknál a cukor helyett gyakran használnak olyan mesterséges vagy természetes édesítőszereket, mint a stevia vagy az eritrit. A cukor hiányából ugyanakkor az is következik, hogy a cukormentes lekvároknak rövidebb lesz a minőségmegőrzési ideje, így fontos figyelni rá, hogy azokat hűtött körülmények között tároljuk és mihamarabb elfogyasszuk. A mentes változatok ráadásul kevésbé sűrű állománnyal rendelkeznek, mivel a cukor hiánya befolyásolja a pektin gélképződését. Ezeken túl pedig nem utolsó szempont az sem, hogy a cukormentes lekvárok íze is eltérő lehet, mivel az említett édesítőszerek nem mindig képesek „utánozni” a cukor természetes édességét.

Fogalmak találkozása: Lássunk tisztán!

A boltok polcain rengeteg termékkel találkozunk, de vajon mindig tudjuk, mit veszünk? Gyakran előfordul, hogy nem a megfelelő terméket választjuk, ami végül élelmiszerpazarláshoz vezethet. Vásárlás előtt érdemes tisztában lenni például azzal, hogy mi a különbség a lekvár és a dzsem, vagy a befőtt és a kompót között, hogy legközelebb magabiztosabban döntsünk, és ezáltal kevesebb étel végezze a kukában!

Lekvár vs. dzsem

A lekvár és a dzsem közötti különbség leginkább az állagban és a gyümölcsdarabok méretében rejlik. A lekvár sima, homogén, míg a dzsem darabosabb, zselés állagú. A dzsem rövidebb főzési idővel készül, hogy megőrizze a gyümölcsdarabokat, míg a lekvárnál pürésített gyümölcsöt használnak, amely egyenletesen fő meg. A dzsem cukrosabb, míg a lekvárok között többféle variációval találkozhatunk.

Befőtt vs. kompót

A befőttek és kompótok hasonló eljárással készülnek, de mégis van néhány lényeges különbség. A befőtt általában sűrűbb cukorszirupban főzött, tartósabb termék, amely magas cukortartalma miatt akár évekig is eláll. Ezzel szemben a kompót könnyedebb, frissítőbb ízű, mivel hígabb cukros lében készül, így rövidebb ideig tárolható, inkább frissen fogyasztandó. Fontos, hogy a befőttekhez inkább érettebb, de még szilárd gyümölcsöket használjunk, míg a kompóthoz a puhább, túlérett darabok is megfelelnek.

Próbáld ki otthon!

Most, hogy részletesen átbeszéltük a befőzés művészetét és a kapcsolódó fogalmakat, ideje kipróbálni néhány ínycsiklandó receptet, hogy a szezon legfinomabb gyümölcseit hosszú ideig élvezhessük. Akár hagyományos, akár új ízeket keresel, biztosan találsz valami különlegeset a kamrapolcra!

A zölddió befőtt különleges csemege, amely a még éretlen diók egyedülálló ízét és textúráját ötvözi. Ezt a befőttet gyakran készítik desszertként vagy kiegészítőként sült húsok mellé, de önmagában is egyedi ínyencségnek számít. A zölddió különlegessége, hogy a dióhéj még nem keményedett meg, így az egész dió ehetővé válik. Jellemzően június elején szedhetjük ilyen állapotban a termést.

A szőlőlekvár különleges, gazdag ízvilágával remek választás lehet, ha valami új és izgalmas ízzel szeretnéd kiegészíteni a kamrád tartalmát. Ez a lekvár tökéletesen kihasználja a szőlő természetes édességét, és remek kiegészítője lehet reggeli pirítósnak, süteményeknek vagy akár sajtok mellé is.

A fügelekvár ízletes csemege, amely tökéletesen ötvözi a füge természetes édességét és gazdag ízét. Ez a lekvár nagyszerű választás, akár reggelire, akár desszertekhez vagy sajtok mellé.

A ribizlilekvár egy frissítő, enyhén savanykás ízvilágú csemege, amely gazdag, gyümölcsös ízt hoz minden étkezéshez. Tökéletes kiegészítője lehet reggeli pirítósnak, sajtoknak, süteményeknek palacsintának vagy akár pitéknek is. A ribizli magas pektintartalmának köszönhetően a belőle készült lekvár sűrű és jól tartósítható lesz. Kísérletezz az ízekkel! Próbáld ki a ribizlit más bogyós gyümölcsökkel, például málnával vagy eperrel kombinálva, hogy még gazdagabb ízt érj el. Ha szeretnél még egy kis extra csavart, adj hozzá egy kis fahéjat vagy szegfűszeget a főzés során.

Kapcsolódó tartalmak

Új kezdeményezés a világ két végéről

admin

Élelmezési világnap: Megérkezett az Adománykonvoj Budapestre

admin

Eb, aki a levesét meg nem eszi!

admin