Az év legnagyobb nyugat-európai zöldtechnológia expóján, az Ecomondón vett részt a Maradék nélkül csapata az Európai Unió Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Ügynökségének meghívásából. Idén több mint 80.000 látogatót és 1.100 kiállítót vonzott Riminibe a kiállítás, ami a biogazdaság, körforgásos energia, globális klímapolitika és környezetvédelem témák köré szerveződött. Ezek az élelmiszerpazarláshoz szorosan kapcsolódó területek, hiszen az élelmiszerhulladék nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz, mennyiségének csökkentésével pedig enyhíteni lehetne az éghajlatváltozás hatásait.
Az olasz konyha remekeinek pazarlása igen nagy vétek, a Maradék nélkül program ezért – bár főként a magyar háztartásokat célozza – praktikus tanácsokkal látta el a standhoz érkezőket. Azok a látogatók, akik a játszva tanulást választották, egy élelmiszerpazarlással kapcsolatos kvíz segítségével gondolhatták végig, saját háztartásukban mennyi élelmiszer kerül a szemetesbe. Talán legsikeresebb üzenetünk a száraztészta minőségmegőrzési idejéről szólt: a játékosok saját maguk ismerték fel, hogy lejáratot követően is érdemes adni neki egy esélyt, ennek köszönhetően pedig egészen biztosan több Pasta Bolognese kerülhet megérdemelten a tányérokra a kuka helyett.
További információk a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő közötti különbségről:
A hatékony szemléletformálás mellett a szakmai együttműködés lehetőségeit kereső érdeklődőkkel is több kapcsolódási területet sikerült azonosítanunk. Számos rendkívül innovatív szemléletű projekttel ismerkedhettünk meg, amelyekről hamarosan rövid összefoglalóval is készülünk nektek.