Hírek

Zöldtechnológiai expón – az Ecomondón jártunk

 

Az év legnagyobb nyugat-európai zöldtechnológia expóján, az Ecomondón vett részt a Maradék nélkül csapata az Európai Unió Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Ügynökségének meghívásából. Idén több mint 80.000 látogatót és 1.100 kiállítót vonzott Riminibe a kiállítás, ami a biogazdaság, körforgásos energia, globális klímapolitika és környezetvédelem témák köré szerveződött.  Ezek az élelmiszerpazarláshoz szorosan kapcsolódó területek, hiszen az élelmiszerhulladék nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz, mennyiségének csökkentésével pedig enyhíteni lehetne az éghajlatváltozás hatásait.

 

Az olasz konyha remekeinek pazarlása igen nagy vétek, a Maradék nélkül program ezért – bár főként a magyar háztartásokat célozza – praktikus tanácsokkal látta el a standhoz érkezőket. Azok a látogatók, akik a játszva tanulást választották, egy élelmiszerpazarlással kapcsolatos kvíz segítségével gondolhatták végig, saját háztartásukban mennyi élelmiszer kerül a szemetesbe. Talán legsikeresebb üzenetünk a száraztészta minőségmegőrzési idejéről szólt: a játékosok saját maguk ismerték fel, hogy lejáratot követően is érdemes adni neki egy esélyt, ennek köszönhetően pedig egészen biztosan több Pasta Bolognese kerülhet megérdemelten a tányérokra a kuka helyett.

 

További információk a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő közötti különbségről:

 

A hatékony szemléletformálás mellett a szakmai együttműködés lehetőségeit kereső érdeklődőkkel is több kapcsolódási területet sikerült azonosítanunk. Számos rendkívül innovatív szemléletű projekttel ismerkedhettünk meg, amelyekről hamarosan rövid összefoglalóval is készülünk nektek.

Kapcsolódó tartalmak

Bátmonostor óvodásai bekapcsolódtak rajzpályázatunkba

admin

TÉT Platform Egyesület kerekasztala a fenntartható élelmiszerfogyasztásról

admin

A Maradék nélkül csapata elkészítette és összesítette az első hazai részletes élelmiszerhulladék-felmérés adatait

admin