HírekPraktikák

A kis fekete nem a lefolyóba való

 

„Maradék kávé? A feltételezés is megdöbbentő” – vélekedtünk sokan egyetemista korunkban. Az irodában azonban már megesett, hogy túl sokat főztünk le előre, 25 fölött pedig már megérzi a szívünk, ha megszalad a koffein. Maradéknélkülösként azonban kötelességünknek érezzük, hogy mentsük a menthetőt, és valamilyen módon felhasználjuk a kávéfelesleget. Összegyűjtöttük Nektek a kollégák kedvenceit: lássuk, mihez folyamodtunk, és miért!

 

SÜTÉS, FŐZÉS

Alapszabály: a legfontosabb az élelmiszerbiztonság! A későbbi felhasználásra szánt reggeli eszpresszót mindenképpen tegyük be a hűtőszekrénybe. Tároljuk lefedve, és használjuk fel mihamarabb, lehetőleg aznap estig.

 

A klasszikusok:

 

Kávés jégkocka: Tiszta jégkockatartóba öntsük bele a kávét, majd tegyük be a fagyasztóba. Később nagyon jól fog esni egy hűsítő jegeskávéban.

 

Kávés zabkása: Nem csak vízzel vagy tejjel önthetjük fel a zabkásánkat, de kávéval is megbolondíthatjuk. Ez az igazi kettő az egyben.

 

Tiramisu: A tiramisu magától értetődik, rengeteg receptet találni szakácskönyvekben, gasztromagazinokban és az interneten.

 

 

 

Haladó fokozat:

 

Kávés palacsinta: Volt, aki a palacsintatésztát turbózta fel a maradék feketével. Amellett, hogy minden cseppje hasznosult, gyönyörű barnás árnyalatot kölcsönzött az aznapi desszertnek.

 

Húspácolás: Tudtátok, hogy a kávé akár a pác összetevője is lehet? Bevált receptet nem tudunk ajánlani, ugyanis erre a felhasználási lehetőségre a cikk írása közben bukkantunk, de párosították már szójaszósszal és vörösborral is.

 

 

ÉS A ZACC?

 

A kávézacc mindenképpen élelmiszerhulladéknak tekintendő, hiszen ez a rész emberi fogyasztásra nem alkalmas. Azonban ahelyett, hogy egyszerűen a szemetesbe dobnánk, számos kiváló felhasználási módja létezik. Egyrészt komposztálható, sokan pedig szagtalanító és tisztító hatására esküsznek.

 

 

Miért ez a sok hűhó egyetlen csésze kávéért?

 

Tudjátok, hogy mennyi vízre van szükség egy csésze kávé előállításához? Összesen 140 literre, amely a termesztéstől egészen a konyhaasztalunkig adódik össze. [1]  Tehát, amikor azt a kis csészényi eszpresszót kiöntjük a lefolyóba, valójában rengeteg erőforrás és emberi munka vész kárba.

 

Végezetül: a Szupermenta kávékat tesztelt

 

Ha kíváncsiak vagytok a Szupermenta kávétesztjének eredményére, látogassatok el az oldalukra.

 

 

 

Felhasznált szakirodalom:

[1] Chapagain, A. K., & Hoekstra, A. Y. (2007). The water footprint of coffee and tea consumption in the Netherlands. Ecological economics, 64(1), 109-118.

 

Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó tartalmak

Nyaralás maradék nélkül!

admin

Hivatalosan is kezdetét vette a NÉBIH Maradék nélkül programja

admin

Várgesztesen jártunk

admin