Hírek

FoodRUs: A NÉBIH új H2020-as partnerkapcsolata az élelmiszerveszteség- és pazarlás megelőzésére

Napjaink kiemelt feladatai közé tartozik az élelmiszerpazarlás és élelmiszerveszteségek mérséklése. A 2020-ban indult FoodRUs elnevezésű, a H2020 Európai Uniós keretprogram támogatásával megvalósuló projektnek is ez a fő célkitűzése, amely keretében innovatív együttműködésen alapuló, modern és tudatos élelmiszerrendszert fognak kidolgozni a résztvevő.

A program célja, hogy fokozzák a helyi és regionális európai élelmiszerrendszerek ellenálló képességét, fenntarthatóságát. Ez 12 innovatív megoldás bevezetésével és bemutatásával valósul meg, amelyeket Európa 3 egymást kiegészítő régiójában reprodukálnak. Ezáltal elősegíthető a kooperatív és fenntartható modellek újrahasznosítása, megelőzése, helyreállítása.

Összesen 23 technológiai, társadalmi, pénzügyi, jogi, oktatási, politikai, címkézési és szervezési megoldás kerül bevezetésre az évek során, amely magában foglalja a kiskereskedők, gazdálkodók, különböző fogyasztói szövetségek továbbá a teljes élelmiszerlánc szereplőit. A projekt keretében 3 fő pilot program működik különböző régiókban: Dánia a hús-és haltermékekkel, Spanyolország a zöldségfélékkel, Szlovákia pedig a kenyér- és pékárukkal foglalkozik kiemelten.

A Spanyolországban található székhellyel rendelkező Deusto Egyetem koordinálásával összesen 29 partner vesz részt a munkában 4 éven keresztül.

A projekt 2020 novemberében indult, azonban a Covid-19 vírushelyzetre való tekintettel a megnyitó értekezlet online került megrendezésre.

 

A Nébih a Maradék nélkül programja által az élelmiszerpazarlásban és annak megelőzésében szerzett tapasztalatának köszönhetően társult régióként vesz részt a FoodRUs programban. A FoodRUs projekthez 6 európai résztvevő csatlakozott úgynevezett követő régióként: Linz (Ausztria), Plovdiv (Bulgária), Halandri (Görögország), Valencia (Spanyolország), Kolozsvár (Románia) és Budapest (Magyarország).

A már meglévő ismereteink mellett az együttműködésnek köszönhetően aktív a tudásmegosztás részesei lehetünk és egyik fő feladatunk lesz a projekt során megvalósult eredmények Magyarországon való alkalmazásának vizsgálata és végrehajtása az élelmiszerpazarlás további csökkentése érdekében.

Kapcsolódó tartalmak

Vakációra készülve is Maradék nélkül

admin

Cukrász tanoncoknak élelmiszerpazarlásról

admin

Bátmonostor óvodásai bekapcsolódtak rajzpályázatunkba

admin