Praktikák

Hogyan csökkentsük a kidobott pékáru mennyiségét?

 

Évente 51.675 tonna pékáru kerül a kukába Magyarországon, ami óriási mennyiség, felmérésünk szerint a készételek után ebből az élelmiszerkategóriából pazaroljuk a legtöbbet. Összegyűjtöttünk pár tippet, ami számotokra is hasznos lehet annak érdekében, hogy minél kevesebb kerüljön a kukába.

 

  • A friss kenyeret érdemes jól szellőző körülmények között tárolni, annak érdekében, hogy az idő előtti penészedést megelőzzük. Erre a kenyértartó, a papírzacskó vagy a konyharuha jó megoldást nyújthat. Bővebben olvashattok a kenyér megfelelő tárolásáról korábbi cikkünkben.
  • Vegyük figyelembe, hogy a krumplis kenyér, a kovászos kenyér vagy a hozzáadott zsírt tartalmazó kenyerek több ideig bírják, mint a bagett, a briós vagy a kifli. Ezek alakjuk és méretük miatt is hamarabb veszítenek nedvességtartalmukból. Ha ilyen jellegű pékárut vásárolunk számoljunk vele, hogy akár még aznap el kell fogyasztani.
  • Ismertek olyat, aki a hűtőszekrényben tárolja a kenyeret? A hűtőszekrény frissen tartja a húsokat, tejtermékeket és a pékáruk penészesedését is lassítja. De! Akár hatszor gyorsabban is kiszárad a kenyér a hűtőben az alacsony hőmérséklet miatt, mint szobahőmérsékleten. Helyette tároljuk, száraz, hűvös helyen. A hűtő teteje sem a legjobb megoldás, mert a kenyér felveheti a hűtő által leadott hőt, így hamarabb kiszárad.
  • A legtutibb tippünk pékáruval kapcsolatban: Ha túl sokat vettünk, és látjuk, hogy ez a mennyiség nem fog elfogyni, akkor fagyasszuk le! A kenyeret praktikussági szempontból érdemes leszeletelni. Utána mikrohullámú sütőben, vagy a sütőben pillanatok alatt kiolvasztva bármikor fel tudjuk használni. Nem mellesleg, így mindig van otthon kenyér!
  • A maradék, de még nem penészes pékárut szárítsuk ki teljesen és daráljuk le: kész is van a házi zsemlemorzsa.
  • A szikkadt kenyér ideális pirítós alapanyag. Zöldségkrémmel megkenve (például padlizsánkrém, humusz, ajvár, zakuszka) mennyei vacsora. Izgalmas olasz verziója a bruschetta: felkockázott paradicsom, olívaolaj, só, bors, fokhagyma és oregánó/bazsalikom keverékét halmozzuk rá a pirítósra.
  • A pirítós mellett számos más recepthez is felhasználható a kenyér, erről bővebben írtunk egy korábbi cikkünkben.

 

Ha megjelenik a kenyéren egy kis penész, azt már ne együk meg semmiképpen! Az élelmiszerbiztonság mindig az első számú, ha dönteni kell!

Kapcsolódó tartalmak

Egy élelmiszerhulladék tradíciója

admin

Ezt jól kisütöttük!

admin

Mennyi is egy adag tészta?

Maradéknélkül