Ünnepek idején nagy az izgalom a konyhákban is. Sokszor akár napokig tartó sütés-főzés előzi meg a nagy alkalmakat, mindenki tökéleteset szeretne felszolgálni a jeles eseményen. Olyannyira, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy a családnak szánt sok étel a szemetesben végzi.
Főleg így van ez karácsonykor, hiszen ez az ünnep, amire biztosan az egész család összegyűlik. Sajnos ilyenkor sokan elkövetjük azt a hibát, hogy egy hadseregre elegendő fogást is megfőzünk, pedig a rengeteg kidobás könnyen elkerülhető lenne megfelelő tervezéssel. Íme néhány tipp a maradékmentes karácsonyhoz.
- Tervezzünk előre! Ne csak az ajándékokat válasszuk ki pár héttel hamarabb, az ünnepi menüt is tervezzük meg. Számoljuk össze azt is, hogy hányan esznek majd és miből, hogy ne főzzünk a szükségesnél sokkal több emberre.
- Mennyiség helyett minőséget! Az étel a szeretet kifejezésének egyik eszköze lehet, de ne a mennyiség legyen a lényeg. Figyeljünk arra, hogy ne sokat, inkább jobbat főzzünk a szeretteinknek! Tálaláskor is figyeljünk, hogy ne maradjon a tányéron maradék: inkább többször szedjünk kevesebbet, pont amennyi jól esik.
- Használjunk bevásárló listát! Menjünk bevásárló listával megvenni a szükséges élelmiszereket, így nehezebben adjuk be a derekunkat felesleges csábításoknak.
- Ne halmozzunk fel túl sok élelmiszert! Ünnepek előtt sokan hetekre előre bevásárolnak, pedig a boltok csak két napig tartanak zárva. Ráadásul könnyű elcsábulni az „egyet fizet kettőt kap” ajánlatoknak, de gondoljuk végig, hogy szükség van-e a plusz adagra. Ez különösen a romlandó ételek (pl. pékáruk esetén) esetében probléma, a túlhalmozott élelmiszer sokszor a kukában végzi.
- Tartsunk tartósat! Ha mégis attól tartanánk, hogy elszámoltuk a szükséges ételt, esetleg váratlan vendégek érkezhetnek, készítsünk vagy vásároljunk néhány tartósabb élelmiszert. Például krémes sütemények helyett (mellett) készítsünk pár száraz kekszet, így az év végén betoppanóknak is jut édesség.
- Szeressük a maradékot! A nagy vendégségek elmúltával megmaradt ételre ne teherként tekintsünk, hanem bónuszként! A megmaradt alapanyagokat újragondolva használjuk fel, a készételt pedig tároljuk fagyasztva! Ki ne örülne egy adag karácsonyi lakomának februárban?
+1. Karácsony előtt hasznos, ha megvizsgáljuk a fagyasztószekrény tartalmát, főleg ha kicsi a berendezésünk. A régebben lefagyasztott dolgokból használjunk fel amennyit tudunk, így az ünnepek elteltével lesz helye a magmaradt karácsonyi fogásoknak.
(Foto credit: Freepik)