A maradék nélküli sütés- főzés egyik alapszabálya, hogy oda kell figyelnünk arra, hogy hány embernek készítünk ételt. Ha több emberre főzünk, mindenképpen érdemes lehet előre lemérni az adagokat. De mennyit is számoljunk egy emberre bizonyos élelmiszerekből?
Vannak olyan trükkök, amikkel akár szemre is porciózhatjuk az alapanyagokat:
- Ha húst készítünk, mindenkire nagyjából egy nagyobbacska szappan méretű szeletet számítsunk. (Ez nagyjából 120- 200 grammot jelent.)
- Tészta: Egy adag száraztészta nagyjából egy ökölnyi mennyiségű. Ha nincs kedvünk mérleget használni, számoljunk így minden étkezőre.
- Egy adag kenyér (ételek mellé) nagyjából egy CD méretű szelettel azonos. Ugyanezt a méretezést használhatjuk gofri adagolásánál is.
- Ha szemmértékkel adagoljuk az olajat sütéshez, akkor a nagyujjunk felső ujjpercét használjuk − nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy egy-egy adag ételt megpirítsunk.
- Gyümölcsök és zöldségek esetén egy adag megközelítőleg egy teniszlabda méretének felel meg (tehát kb. egy maroknyi mennyiség).
- Mogyoróvaj és más édes kencék: nagyjából két teáskanálnyi mennyiséggel számíthatunk.
Pontosabban akkor tudunk adagolni, ha lemérjük az alapanyagokat. Az alábbi számokat használhatjuk irányadónak 1 főre:
Kész ételek | Hüvelyesek | Tészta, krumpli | Zöldség | Rizs, tarhonya | Húsfélék |
Leves: 3dl | Száraz hüvelyes főzeléknek: 10dkg | Száraztészta főételnek: 10-15dkg | Zöldségköret 15-20 dkg | Rizs, tarhonya köretnek: 10 dkg | Hús csont nélkül: 12-20dkg |
Leves főételnek: 4-5dl | Száraz hüvelyes levesnek: 5dkg | Száraztészta levesbetétnek: 1 dkg | Zöldség főzeléknek: 25dkg | Rizs levesbetétnek: 2dkg | Csontos hús: 18-25dkg |
Főzelék: 2,5dl | Krumpli köretnek: 20-25dkg | Zöldség levesbe: 8-15dkg | Hús gulyásnak, fasírtnak: 8-12dkg | ||
Mártás: 1-1,5dl | Tisztított, csontos csirke: 25-35dkg | ||||
Tisztított, csontos liba: 25-40 dkg | |||||
Tisztított hal: 20-30dkg | |||||
Hurka, kolbász: 20-25dkg |