Az élelmiszerhulladékok mellett, az élelmiszerek csomagolásának ártalmatlanítása is kifejezetten nagy terhet ró a környezetünkre, használatuk azonban elkerülhetetlen.
Ebből kifolyólag a környezetbarát csomagolások alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül az élelmiszeripari vállalatok körében.
Jó példa erre a kissé ellentmondásosnak hangzó bioműanyag. Ezek minden esetben valamilyen természetes anyag – főként keményítő vagy cellulóz feldolgozásával készülnek –, amelyek nagy mennyiségben és olcsón elérhetők. A legnépszerűbb talán a főként magas keményítőtartalmú gabonafélékből és más mezőgazdasági melléktermékekből erjedés útján előállítható politejsav alapú csomagolás (PLA).
A PLA csomagolások alapja nagyon gyakran kukorica, tehát élelmiszer és takarmány-alapanyag, ezért gyakran bírálják az alkalmazását, hiszen milliók éheznek szerte a világon, akiknek élelmezésére fordíthatták volna azt. Azonban a kukoricatermesztés során is keletkezik veszteség, így mindig lesznek olyan csövek, amelyek nem alkalmasak étkezési célra, és bioműnyagként való felhasználásuk megelőzi, hogy élelmiszerhulladékká váljanak.
Forrás:
http://www.iopp.org/files/public/sanjoseliucompetitionfeb06.Pdf
Kép forrás:
https://knowledge.ulprospector.com/2274/pe-the-bioplastic-paradox/