HírekJó gyakorlatok

Bioműanyagok a csomagolóiparban

Az élelmiszerhulladékok mellett, az élelmiszerek csomagolásának ártalmatlanítása is kifejezetten nagy terhet ró a környezetünkre, használatuk azonban elkerülhetetlen.

 

Ebből kifolyólag a környezetbarát csomagolások alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül az élelmiszeripari vállalatok körében.

 

kukorica-palackJó példa erre a kissé ellentmondásosnak hangzó bioműanyag. Ezek minden esetben valamilyen természetes anyag – főként keményítő vagy cellulóz feldolgozásával készülnek –, amelyek nagy mennyiségben és olcsón elérhetők. A legnépszerűbb talán a főként magas keményítőtartalmú gabonafélékből és más mezőgazdasági melléktermékekből erjedés útján előállítható politejsav alapú csomagolás (PLA).

 

A PLA csomagolások alapja nagyon gyakran kukorica, tehát élelmiszer és takarmány-alapanyag, ezért gyakran bírálják az alkalmazását, hiszen milliók éheznek szerte a világon, akiknek élelmezésére fordíthatták volna azt. Azonban a kukoricatermesztés során is keletkezik veszteség, így mindig lesznek olyan csövek, amelyek nem alkalmasak étkezési célra, és bioműnyagként való felhasználásuk megelőzi, hogy élelmiszerhulladékká váljanak.

 

Forrás:

http://www.iopp.org/files/public/sanjoseliucompetitionfeb06.Pdf

http://www.biopackpro.hu/

 

Kép forrás:

https://knowledge.ulprospector.com/2274/pe-the-bioplastic-paradox/

Kapcsolódó tartalmak

Bemutató óra a 13. kerületben

admin

Karácsonykor is tudatosan

admin

Galiba gyermekfesztivál

admin